Volledig scherm
© Thinkstock

Woningcorporatie checkt of bewoners huur wel kunnen betalen

RIJEN – Woningcorporatie Leystromen (onder meer actief in Gilze en Rijen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau) gaat bij het toewijzen van huurwoningen eerst kijken of de nieuwe bewoners de huur wel kunnen opbrengen. De corporatie checkt eerst de kredietwaardigheid. „Hiermee werken we samen met bewoners aan preventie van betaalproblemen. De financiële achtergrond moet passen bij de huur van de woning”, aldus de corporatie.

Leystromen: ''Huurders moeten zorgeloos kunnen wonen. Zorgen voor betaalbaar wonen hoort daar ook bij.” Vanaf 25 oktober voert de corporatie de check uit, bij nieuwe huurders én bij huurders die het niet altijd lukte om de huur op tijd te betalen. De check gebeurt volgens Leystromen op een beveiligde website. „Vrijwel direct komt daaruit een score: groen, geel of rood. Bij een groene score loopt het aanbiedingsproces verder. Bij de score geel of rood onderzoeken we samen met de woningzoekende welke ondersteuning nodig is voor huur. We kunnen dan bijvoorbeeld een budgetcoach aanbieden.”

Leystromen werkt samen met een door de Autoriteit Persoonsgegevens goedgekeurde organisatie. „Dat is een waarborg dat we werken binnen de wet Bescherming Persoonsgegevens.'' De corporatie zegt alleen inzicht te krijgen in de eindscore: "Maar niet hoe deze tot stand is gekomen. Na toewijzing van de woning vernietigt Leystromen de score van de check.” Het gaat om een pilot tot en met juni 2017. Leystromen beheert ongeveer 9.500 woningen.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
733 stemmen