Willebrordse huurder loods ook verdacht van ontvoering Gino en Rien

SINT WILLEBRORD - De politie heeft een tweede verdachte op het oog van de ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning in Breda.

Volledig scherm
De chauffeur van auto gebruikt bij ontvoering in Breda in beeld op videobeelden.

Het gaat om de 41-jarige Z.R. uit Sint Willebrord, een plaatsgenoot van Gino. De man is huurder van de loods in Ulicoten waaruit het tweetal zich in de nieuwjaarsnacht wist te bevrijden.

De verdachte is maandag door de politie verhoord en daarna op vrije voeten gesteld. Politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage zegt dat hij verdachte blijft. De recherche 'sluit meer aanhoudingen op korte termijn niet uit'. Vorige week hield ze al de 50-jarige Alex B. uit Chaam aan voor de kidnap.

De Willebrordse verdachte ontkent dat hij iets met het misdrijf te maken heeft. "Hij kent Gino omdat hij in hetzelfde dorp woont, maar dat is alles", zegt zijn advocaat mr. Mark Nillesen. R. had zich kort na de ontknoping van de ontvoering al bij de politie gemeld. "Hij wilde zijn onschuld aantonen. In het dorp deden toen al praatjes de ronde dat hij iets met het misdrijf te maken had. Maar de politie had geen interesse en stuurde hem weg."

Maandag wilde de recherche volgens Nillesen wel het naadje van de kous weten. "Op wiens naam het huurcontract staat, wie er klusten in de loods, in wat voor auto hij rijdt, ga zo maar door." De politie heeft volgens de raadsman niet gevraagd of zijn cliënt een bekende is van de eerder opgepakte verdachte uit Chaam. Of dat inderdaad zo is, wil Nillesen desgevraagd niet zeggen: "Daar kan ik geen antwoord op geven."

Volgens de advocaat beschikt R. over een alibi voor de dagen rond de ontvoering. "Hij was in die periode niet in de loods in Ulicoten maar meestentijds druk met zijn café in België."

De advocaat zegt dat de Willebrorder de schuur in Ulicoten vorig jaar heeft gehuurd ' om restpartijen op te slaan en te verhandelen'. "Hij is de boel gaan opknappen, maar toen bleek dat het dak lekte, is de verbouwing stilgelegd. Juist in die periode had de ontvoering plaats", aldus Nillesen.

De advocaat zegt dat er vijf sleutels van de loods in omloop waren, maar dat mensen ook zonder de sleutels binnen konden komen. "De recherche zei in het verhoor dat het slot uit een van de deuren was geslepen. Je kon de zware roldeuren gewoon openschuiven."

Slachtoffers Rien (42) en zijn achterneef Gino (19) werden op 29 december ontvoerd door vier gemaskerde mannen uit het garagebedrijf van de opa van Gino, René de Koning uit Sprundel. De daders eisten 90.000 euro losgeld. Volgens de politie vloeit het misdrijf vermoedelijk voort uit een ripdeal in de hennephandel. Zij denkt dat de slachtoffers niks met deze criminele activiteiten te maken hadden, maar familie(leden) mogelijk wel.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
769 stemmen