Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Wijkraad vindt sluiting azc Boschpoort in Breda 'netjes'

BREDA - Als het aan de wijkraad Stadshart/Valkenberg ligt, gaat het asielzoekerscentrum (azc) in de voormalige gevangenis Boschpoort als afgesproken in oktober dicht.

Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van die raad. Die gaf daarmee antwoord op vragen van de gemeenteraadsleden Peter Elbertse (CDA en Monica Tecklenburg (GroenLinks).

Beide politici zijn er voorstander van om het azc langer open te houden nu niet duidelijk is of het belastingkantoor nog langer in beeld is als vervangend azc. Een motie daarover tijdens de raadsvergadering vorige week kreeg geen politieke meerderheid. De meeste Bredase politici vinden dat Breda vast moet houden aan de afspraken die destijds met omwonenden zijn gemaakt, dat de Boschpoort na twee jaar zou sluiten.

Reden voor de twee politici van GroenLinks en CDA om de wijkraad, als vertegenwoordiger van de binnenstadbewoners, te vragen hoe hard de bewoners zelf eigenlijk vast houden aan die afspraak. Behoorlijk hard, zo bleek. De leden van de wijkraad vinden het erg netjes dat de gemeente zich aan eerdere beloftes houdt. Ook al zijn de ervaringen met zowel de asielzoekers als met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) positief.

Op de vraag of misschien het handjevol omwonenden dat al vanaf het begin gekant is tegen de komst van het azc, misschien door de goede ervaringen van gedachten is veranderd, was de wijkraad kort. "Die vraag moet niet ons, maar hen worden gesteld. Wij kunnen niet invullen waar bij hen precies de schoen wringt en in hoeverre er in hun optiek misschien ruimte is voor het langer openhouden van het azc." Overigens benadrukt de wijkraad dat het een kwestie is, waar de raad niet over gaat.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
320 stemmen