Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

Wietkweek in 's Gravenmoer: taakstraf vader, vrijspraak zoon

's GRAVENMOER - Terwijl de nu 50-jarige inwoner van ’s Gravenmoer in de cel zat, groeide de wiet in zijn huurwoning gewoon door. Wie de planten en stekkies in die tijd verzorgde, blijft ongewis. Maar hij heeft de kwekerij wel opgezet en de planten stonden in zijn huis.

Daarvoor krijgt hij een taakstraf van 200 uur. De 21-jarige zoon, in de ogen van de officier van justitie medepleger, is vrijgesproken. Vader komt op 22 juli 2013 in zijn woning aan de Wilhelminalaan in ’s Gravenmoer. Het is de eerste verlofdag uit de gevangenis.

Daar zit hij sinds 2 mei vanwege openlijk geweld. Hij is net een dag thuis als de politie op bezoek komt. In de slaapkamer op de begane grond staan bijna 4.500 stekjes. Op zolder ruim 450 moederplanten. De verdachte bekent op dat moment. Tijdens de zitting echter zegt hij van de prins geen kwaad te weten.

Een goede bekende zou op het huis te passen. De rechtbank noemt die ontkennende verklaring achteraf ongeloofwaardig. En legt hem een taakstraf op van 200 uur. Veel lager dan de eis. Want de rechters vinden dat de ‘redelijke termijn’voor berechting fors is overschreden. Ook de schatting van de behaalde winst valt een stuk lager uit: geen 75 mille, maar slechts 3 mille.

De rechtbank neemt namelijk de anonieme tip die de politie op het spoor zette - die kwam binnen op 27 juni 2013 - als startpunt van de kwekerij. Enexis krijgt nog wel ruim 2.000 euro voor de afgetapte stroom.

Volgens de officier van justitie verzorgde de uitwonende 21-jarige zoon de plantjes. Maar die zegt dat hij tijdens de detentie van senior maar een enkele maal in de woning is geweest. Hij zag wel licht onder de deur van de afgesloten slaapkamer, maar ging daar nooit naar binnen. En hij kwam ook niet op zolder.

De rechtbank vindt dat niet is vast te stellen dat de zoon weet had van de kwekerij. En dus vrijspraak voor hem.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1071 stemmen