Volledig scherm
De bewuste brief die boer in Giessenburg kreeg. © AD

Wietbrief bij boeren: politie tast nog in het duister

BREDA - De politie weet nog niet wie er achter de dit jaar onder Brabantse agrariërs verspreidde ‘wietbrief’ zit. In de advertentie roept een bemiddelaar boeren op ruimte te verhuren aan een cliënt ‘die met hennep wil werken’.

„De politie onderzoekt de herkomst van de brief, maar dat heeft nog niet tot een doorbraak geleid”, zegt woordvoerder Willem van Hooijdonk. Landelijk heeft de brief ook de aandacht getrokken, met name omdat Brabantse burgemeesters hem gebruiken om aan te geven hoe brutaal hennepcriminelen geworden zijn. De meeste brieven zijn verspreid rond 1 april, kort nadat landbouworganisatie ZLTO en burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen in deze krant hadden gewaarschuwd voor drugscriminelen. Het lijkt niet waarschijnlijk dat hennepboeven bijna open en bloot adverteren en een e-mailadres en naam met telefoonnummer achterlaten. Doorgaans proberen criminelen hun sporen zo goed mogelijk te verbergen.

Geen garantie
​Toch is het voor de recherche niet eenvoudig om te achterhalen wie erachter de oproep zit, beaamt politiewoordvoerder Van Hooijdonk. Ook als de politie de bemiddelaar traceert geeft dat geen garantie dat ze de identiteit van eventuele opdrachtgevers achterhaalt. Zo’n tussenpersoon kan een katvanger zijn of onder dwang hebben gewerkt.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
46 stemmen