Volledig scherm
Tholen verwelkomde burgemeester

Wie Wat Waar: Tholen verwelkomde burgemeester

THOLEN - Voor de inhuldiging van een burgemeester liep vroeger het hele dorp uit. Dat was in de zomer van 1986 op Tholen nog zo. Maar de eilanders hadden dan ook lang moeten wachten op een nieuwe burgemeester.

Dat had deels een tragische reden, want op 18 september 1985 kwam burgemeester Evert Baerends om het leven bij een auto-ongeluk tussen Tholen en Poortvliet. De vertraagde sollicitatieprocedure had ook te maken met langdurige afwezigheid van de Zeeuwse Commissaris van de Koningin.

Uiteindelijk kwam de vertrouwenscommissie toch tot een geschikte opvolger. Die werd 300 kilometer verderop gevonden in de persoon van Henk van der Munnik, dan burgemeester van het Groningse Bierum en 't Zand. Op een warme julidag werd hij geïnstalleerd. Zijn eerste besluit hield verband met de hitte: het was het mannelijke deel van het publiek toegestaan de jasjes uit te trekken.

Erg veel reacties op de foto van Thom van Amsterdam kwamen er niet binnen. Zij, die wel reageerden, herkenden Henk van der Munnik en zijn vrouw wel, maar niet de personen achter het echtpaar. Waarschijnlijk loopt één van hun beide kinderen tussen het echtpaar in. Betsy Dane herkent in elk geval de dan 48-jarige burgemeester en zijn vrouw.

Van der Munnik zou veertien jaar burgemeester van Tholen blijven. In 2000 ging hij vervroegd met pensioen. Eén van de hoogtepunten was het Koninklijk bezoek op Koninginnedag 1996. 

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen