Volledig scherm
Jongeren mogen in 1986 een fietstunnel beschilderen. Ben Steffen was er als fotograaf bij. U ook? Of herkent u jongeren? We kijken uit naar uw reacties.

Wie Wat Waar: Een streek van de burgemeester in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het was een megaklus in 1986. Wel 150 leerlingen van de Etten- Leurse scholen KSE, Don Bosco en Regina Mundi mochten de fietstunnels beschilderen onder de rijksweg. Een plaatselijk bedrijf schonk 1.500 liter betonverf en honderden spuitbussen voor de 1.600 vierkante meter aan tunnelwand.

We lezen het allemaal op de site Meer dan 40 jaar tekenonderwijs... van oud-KSE-docent Sjaak Jansen, coördinator van het tunnelproject en een van de velen die reageerden op de foto. Volgens Jansen kwam burgemeester Frans Houben op het idee leerlingen de tunnels te laten beschilderen. Als initiatiefnemer mocht hij 'de eerste streek leveren'.

Babice van de Ven-van Heeswijk, nu directeur van Praxis in Etten-Leur, was erbij en kwam met een leuke anekdote. "Ik kreeg van mijn vader een overall met sluikreclame: een sticker van Van Heeswijk IJzerwaren. Vlak voor de opening stond ik achter de rug van de burgemeester uit te leggen aan vrienden hoe Houbens kapsel 's ochtends tot stand kwam. Hij draaide hij zich om en zei 'jongedame...'. Ik schrok, dacht dat hij alles gehoord had, maar hij vroeg of ik met hem de opening wilde verrichten."

De volgende ochtend, vrijdag 10 oktober, kwam dagblad De Stem voor het allereerst met een kleurenfoto op de voorpagina: van dit tunnelproject! De man linksonder in gestreepte trui is Don Bosco-leraar Toon Buckens. Hij begeleidde ook deze megaklus.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
520 stemmen