Volledig scherm
© Bas Douze

Wethouder Chaam veroordeelt intimidatie met hakenkruis: 'Jan zorgt al jaren voor pleintje'

CHAAM - Overlastgevende jongeren maakten woensdag bij de garageboxen aan de Brouwerij in Chaam een hakenkruis van meel.

Daaronder stond de naam van buurtbewoner Jan.

De 72-jarige man had de hangjeugd aangesproken op hun gedrag: "Als je niks anders weet te doen dan dit, dan flikker je maar op."

Volgens wijkagent Bas Douze zijn de overlastgevers vijftien of zestien jaar oud. "Geen criminele hangjeugd", denkt de agent, "maar ze zorgen wel voor overlast." Zo laten de jongeren blikjes, zakjes en flessen liggen in de steeg.

Jan heeft een foto genomen van de hangjeugd. Volgende week gaat wijkagent Douze met een jeugdwerker bij Jan langs om te kijken naar het beeldmateriaal.

Wethouder Corry Janssen-Janssen van de gemeente Alphen- Chaam vindt de actie ongepast. "Er wonen op die plek allemaal oudere mensen. Ik denk niet dat die jongeren precies in de gaten hebben wat dit met hen doet. Ook is de meneer die het slachtoffer is geworden iemand die er al jaren voor zorgt dat het pleintje er goed bij ligt."

De wethouder gaat graag in gesprek met de jongeren.

"Dat hebben we ook gedaan met een andere groep die overlast veroorzaakte. We hebben ze gevraagd wat de gemeente voor hen kon doen. Uiteindelijk kwam de parkeerplaats bij sportpark Groot Heivelt als chillplek in beeld", vertelt de wethouder.

Daarop is de gemeente begonnen met een pilot met een jongerenbus op elke dinsdagavond. Komende maand gaat de gemeente de hangplek, samen met jeugdwerker, jongeren en buurtbewoners, evalueren.

"Er zijn in Chaam niet veel plekken waar jongeren zich vrij kunnen uitleven", zegt de wethouder.

Daarom zoekt ze een oplossing: "We gaan graag met deze jongeren in gesprek. Ik ben ervan overtuigd dat we daar uit kunnen komen, net zoals al eerder gelukt is", stelt Janssen.

poll

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

  • Eens (78%)
  • Oneens (23%)
80 stemmen