Volledig scherm

Wethouder Breda: geen potverteren

BREDA -  Ondanks dat de gemeente Breda na veel magere jaren eindelijk weer een beetje vet op de botten lijkt te krijgen, wil wethouder financiën Paul de Beer van nieuwe grote uitgaven vooralsnog niets weten. "Het ziet er nu goed uit, maar voor hetzelfde geld is dat straks weer anders.

Wat dat betreft hebben we te maken met een erg grillige rijksoverheid. Dus nee, wat mij betreft gaan we extra miljoenen niet zomaar uitgeven", aldus de D66-bestuurder.

Vorige week werd bekend dat Breda meer geld van het Rijk krijgt. Dit jaar is er een meevaller van 2,5 miljoen euro uit het Gemeentefonds, in 2017 1,1 miljoen en zowel in 2018 als 2019 3,6 miljoen. Oplopend tot zelfs 4,6 miljoen in 2020.

Met die extra miljoenen weten veel fracties in de Bredase gemeenteraad wel raad. Variërend van verlaging van de parkeertarieven tot de aanleg van extra kunstgrasvelden: iedereen weet wel een bestemming voor de extra miljoenen.

Maar De Beer houdt vooralsnog de hand op de knip. "Het gaat financieel beter met Breda, het water staat ons niet meer tot aan de lippen. Maar we zijn nog steeds geen rijke gemeente", klinkt het zuinigjes.

De Beer wijst op de enorme verliezen die Breda in het verleden maakte bij het speculeren met grond. Breda kocht op grote schaal grond op, in de veronderstelling dat die grond nodig was bij nieuwe grote bouwprojecten en daarmee de gemeente flink winst zou opleveren. Maar inplaats daarvan stortte de economie in 2008 in en bleken de vele hectares grond niks meer wat waard.

Breda bleef daardoor met een schuld van enkele honderden miljoenen euro's zitten die tot op de dag van vandaag op de begroting drukt. De Beer stopt daarom de extra miljoenen het liefst in de reservepot. "Maar dat is niet aan mij, het is de gemeenteraad die daar uiteindelijk over gaat."

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
301 stemmen