Volledig scherm
ANP

West-Brabantse scholen: Turks geschil speelt bij ons niet

BREDA - Scholen in West-Brabant met Turks-Nederlandse leerlingen, verwachten weinig problemen na de zomervakantie.

Dat melden vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Wel is nagedacht over de eventuele risico's.

Aanleiding zijn de gebeurtenissen op enkele scholen in met name Rotterdam en Amsterdam. Daar zijn de gevolgen van de mislukte coup in Turkije voelbaar gebleken na de zomervakantie. Nederlands-Turkse aanhangers van president Erdogan houden kinderen thuis van scholen die ervan worden verdacht sympathie te hebben voor Fetthulla Gülen. Op schoolpleinen is de sfeer grimmig.

In West-Brabant zijn de schoolleidingen alert, maar problemen worden niet verwacht. Op de Bredase Islamitische basisschool Okba Ibnoe Nafi heeft twintig procent van de circa 190 leerlingen een Turks-Nederlandse achtergrond. Volgens directeur Mohamed Chamms zijn onder hen scholieren uit gezinnen die sympathiseren met Gülen.

"Toch maak ik me geen zorgen", zegt Chamms. Dat heeft niet alleen met de omvang van de school te maken: "Men kent elkaar." Ook met de samenstelling. "De diversiteit is groot. Er zijn leerlingen met heel uiteenlopende achtergronden. Voor de meesten speelt de Turkse kwestie niet." El Feth, de Islamitische basisschool in Bergen op Zoom, heeft slechts één Turkse leerling.

In Breda zijn enkele scholen die relatief veel kinderen tellen met een allochtone achtergrond. "En natuurlijk heeft de vraag ons beziggehouden of de Turkse kwestie daar gaat spelen", zegt Frank van Esch van INOS (het bestuur van 28 scholen in het basis- en speciaal onderwijs in de gemeente Breda). "Tot nog toe hebben ons geen signalen bereikt." Net als de scholenstichting KPO (dertig basisscholen in de regio Roosendaal) en de Lowys Porquin stichting (ruim 30 scholen in West-Brabant) stelt INOS zich afwachtend, maar oplettend op.

Elise Geerdink van Het Palet uit Bergen op Zoom (circa 20 Turkse leerlingen) vertelt dat in het teamoverleg een brief besproken is van burgemeester Frank Petter. "Hij geeft aan dat het waarschijnlijk meevalt, maar wijst wel op adressen waar wij met vragen terecht kunnen."

Ton Flink van ROC West-Brabant (met vmbo en mbo-scholen in heel de regio) meldt dat het ministerie van Onderwijs alle scholen een brief stuurde. "Daarin staan handreikingen over wat te doen, mocht de situatie escaleren."

Overigens schat ook Flink dat het risico daarop laag is. "Maar het is goed om voorbereid te zijn."

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
547 stemmen