Volledig scherm
© Thinkstock

West-Brabantse scholen sturen invalkrachten noodgedwongen naar huis

ROOSENDAAL - Tientallen invalkrachten in het West-Brabantse basisonderwijs worden drie weken voor het begin van de zomervakantie uit de klas gehaald en naar huis gestuurd. Reden: de invoering per 1 juli van de Wet Werk en Zekerheid, waarmee PvdA-minister Asscher invallers en medewerkers met een tijdelijk contract eerder aan een vaste baan wil helpen.

Die wet pakt in West-Brabant zeer ongelukkig uit voor de bijzondere basisscholen. Zij konden tot nu toe invallers onbeperkt inzetten, maar de nieuwe regel is dat invalkrachten na zes invalbeurten een vaste aanstelling moeten krijgen. „Dat is ongeacht of een invalperiode er vier maanden is of slechts één dag”, zegt Kees Boeren namens het katholieke schoolbestuur KPO dat in de regio Roosendaal 21 basisscholen aanstuurt.

Voor KPO zou dat betekenen dat per 1 juli, drie weken voor aanvang van de zomervakantie, liefst zestig invalkrachten een vast contract moeten krijgen. Dat is niet te betalen. Gevolg: invallers, vaak zeer vertrouwde gezichten voor leerlingen en ouders, moeten noodgedwongen stoppen. „Dit is niet te snappen”, vindt Boeren. „Maar wij kunnen niet in één klap 1 tot 1,5 miljoen aan extra salariskosten opbrengen.”

Ook schoolbesturen Lowys Porquinstichting (regio Bergen op Zoom) en Borgesiusstichting in Oudenbosch balen. „De wet gaat totaal voorbij aan de onderwijspraktijk”, vindt Ad van Geel van Lowys Porquin, die tien invalkrachten uit de klas moet halen.

Lees meer in BN DeStem van donderdag 23 juni.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
757 stemmen