Volledig scherm
Mitch Heijne loopt stage bij De Kok Bouwgroep en leert als timmerman op een bouwplaats in Oosterhout. © ron magielse/pixs4profs

West-Brabantse jeugd wil de steiger weer op

BREDA -  Ingezakte bouwopleiding beleeft na de crisis weer een forse bloei: de jeugd ziet de bouw weer zitten.

De bouwmalaise lijkt aan een einde te komen. Er is meer omzet en meer nieuwbouw. Daardoor smachten bedrijven naar goed opgeleid personeel. Ook de scholen doen er alles aan om jongeren enthousiast te maken voor de techniek. Tot op heden dreigde een personeelstekort in deze sector, maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel.

Minimale belangstelling

Door de crisis waren jongeren lange tijd ontmoedigd om een opleiding in de techniek te volgen. Het aantal studenten op een bouwopleiding in West-Brabant is letterlijk gehalveerd vergeleken met het schooljaar 2009/2010. Daarnaast kampt de bouwwereld met een grote uitstroom door vergrijzing. Daardoor is het tekort extra hoog.

Vast contract

Maar volgens diverse opleidingsbedrijven gaat het beter met de bouw. Zo ziet de Bouwschool Breda het aantal inschrijven voor komend jaar verdubbelen. Naast deze trend ziet de Bouwschool Breda nog een positieve trend. Bedrijven kiezen namelijk weer steeds vaker vast personeel.

Lees het uitgebreide verhaal vrijdag in BN De Stem.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
567 stemmen