Volledig scherm
Goederenvervoer door Zevenbergen. Wat er in de treinen zit, is nu vaak niet bekend bij gemeentebesturen en hulpdiensten. © Marcel Otterspeer/het fotoburo

West-Brabant lijdt onder toename van aantal giftreinen

DEN BOSCH - De toename van het aantal giftreinen op het spoor in West-Brabant leidt tot buitengewone zorgen bij zowel gemeentebestuurders, als bij bewonersorganisaties.

Maar de vrees dat er iets verschrikkelijks fout gaat met het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt maar matig gedeeld in de rest van de provincie.

Dat zei burgemeester Jacques Klijs van Moerdijk tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis in Den Bosch. Daar is op initiatief van Provinciale Staten een 'rondetafelgesprek' gehouden over de gevaren die kleven aan giftreinen.

"West-Brabant hoort ook bij deze provincie, maar het is wel erg stil", zei Klijs.

Ook burgemeester Giel Janssen van Halderberge maakt zich zorgen: "Het gaat niet om een strookje grond langs het spoor. Als er problemen ontstaan gaat dat veel verder, tot aan de achterdeur en tot in het riool."

Wethouder Cees Lok van Roosendaal maakt zich zorgen over 'de Belgen'. "Ze doen hun best, maar dat vind ik niet altijd voldoende als het gaat om gevaarlijke stoffen", aldus Lok, die er op wijst dat het Roosendaalse spoorwegemplacement pal naast de binnenstad ligt. Omdat treinen van en naar België daar van spoor moeten wisselen, is daar het risico op ongevallen ook groter.

Volgens Marieke van Ballegooij van de GGD Brabant wordt de gezondheid van veel West-Brabanders die vlak bij het spoor worden aangetast door de wetenschap dat er giftreinen langsrijden. Ze hebben volgens Van Ballegooij beduidend meer stress, omdat ze met een probleem worden geconfronteerd waar ze eigenlijk niets aan kunnen doen.

Het aantal goederentreinen op het spoor tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal kan groeien van ongeveer 8.000 nu naar zo'n 50.000 in 2020. Overigens verwacht vervoerder DB Schenker dat het zo'n vaart niet zal lopen.

Poll

Er moet een maximum komen voor het aantal arbeidsmigranten in Nederland

Er moet een maximum komen voor het aantal arbeidsmigranten in Nederland

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
1310 stemmen