Volledig scherm
Horseball vraagt een grote lenigheid van de spelers. © Renko Kuiper

West-Brabanders naar WK horseball in Portugal (video)

HEERLE - Twee West- Brabantse dames spelen in het Nederlandse horseballteam tijdens het WK volgende week in Portugal. "We gaan laten zien wat we kunnen."

Met gehinnik worden Marthe Vrijdag (24) uit Wouw en Mariëlle van der Veer (26) uit Heerle verwelkomd als ze de paardenbak bij de woning van Van der Veer naderen. De twee dames staan aan de vooravond van hun vertrek naar Portugal. Daar doen ze namens Nederland komende week mee aan het wereldkampioenschap horseball.

Deze relatief jonge sport is in Nederland nog niet erg bekend. Een team van vier ruiters moet de bal in het net van de tegenstander zien te krijgen. Het heeft veel weg van basketbal. Maar dan te paard. Internetfilmpjes tonen heftige beelden van paarden die op volle snelheid heen en weer rennen en ruiters die ondersteboven hangen om een bal op te rapen.

Van der Veer: "Tien jaar geleden ging een vriendin op vakantie naar Portugal. Daar leerde ze mensen kennen die fanatiek aan horseball doen. Zij beloofden dat als ze ooit in Nederland zouden zijn, ze langs zouden komen voor een oefenles. Enkele maanden later stonden ze onverwachts voor de deur en zeiden: 'Dames te paard, we gaan beginnen'. In het midden van de bak werd een bal neergelegd. Het duurde twee uur voordat iemand van ons die te pakken kreeg", grapt Van der Veer. 

Daarna begon de volgens Van der Veer 'uit de hand gelopen hobby' pas. Maandenlang investeerden de dames in het trainen van hun paarden. Ze moesten ze leren om snel te starten, te draaien en ook hoe het is om tegen een ander paard aan te rijden. "Dit is trouwens niet zo heftig als dat het klinkt. Regel een is dat de veiligheid van paard en ruiter altijd voorop staat. Lichamelijk contact is onvermijdelijk. Maar met opzet is het niet toegestaan.

Het WK wordt in Ponte de Lima in Portugal gehouden. "We zijn al maanden bezig met de voorbereiding. De hitte is de moeilijkste factor. Daar zijn onze paarden niet aan gewend. Ze zijn afgelopen woensdag per vrachtwagen vertrokken. Wij vliegen er morgen achteraan. In totaal doen er tien damesteams mee aan het WK. Een podiumplaats denken we niet te behalen. Maar deze ervaring, daar doen we het voor", zegt Van der Veer overtuigd.

Het WK Horseball is van 14 t/m 20 augustus, wedstrijden worden live uitgezonden via Hball.tv.

Informatie: horseball-knhs.nl of facebook.com/LadiesNederland

Lees donderdag meer in BN DeStem

Volledig scherm
Horseball. © Renko Kuiper
Horseball demonstration in Kentucky, USA. July 2015. © FIHB/HBALL.TV/M-A Thierry http://www.americanhorseball.com/ http://www.fihb.net/

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
772 stemmen