Volledig scherm
Ook aan de Molenstraat werd brand gesticht. © Politie

Werkstraf en therapie voor jonge pyromaan uit Ossendrecht

BREDA / OSSENDRECHT - Een jongen uit Ossendrecht is veroordeeld voor niet minder dan negen brandstichtingen in zijn woonplaats vorig jaar. De reeks branden in juni en juli, ook in een woonwijk, veroorzaakten veel onrust en schade. De toen 14-jarige tiener heeft een zodanige fascinatie voor vuur dat deskundigen spreken van pyromanie.

Omdat de kans op herhaling groot is, legt de rechtbank hem een reeks maatregelen op. De jongen moet zich gedurende een proeftijd van twee jaar laten behandelen en gedragstherapie volgen. Hij krijgt een half jaar huisarrest en moet zich met regelmaat melden bij de reclassering. Als stok achter de deur hangt hem een voorwaardelijke plaatsing in een inrichting voor jeugdigen boven het hoofd, de zogeheten PIJ-maatregel. Behalve stappen om zijn gedrag te veranderen, krijgt hij ook straf: 100 uur onbetaald werk doen. En hij moet uiteindelijk voor twaalfduizend euro aan schadevergoedingen dokken.

In het begin was hij vooral actief in de bossen en de rand van het dorp. Tijdens de schoolvakantie echter waren er ook branden in een woonwijk. ‘Het feit dat er geen slachtoffers zijn gevallen, is louter geluk geweest’, aldus het vonnis. In totaal werd de jongen beschuldigd van tien branden. Behalve die in de zomer van 2015, ook nog één in december, in de kleedkamer van tennisvereniging De Meet. De rechtbank ziet daarvoor echter onvoldoende bewijs. De jongen heeft de andere negen branden bekend en gezegd dat hij ze ‘voor de kick’ aanstak.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen