Volledig scherm
Vacatures bij een uitzendbureau. Foto: ANP

Werkplein gaat één koers varen voor bijzondere bijstand

RUCPHEN - Per 1 september krijgen inwoners van de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Halderberge en Zundert met dezelfde regels te maken bij het aanvragen van de bijzondere bijstand. Veel zullen ze er echter niet van merken. De gemeenten hebben voor de bijzondere bijstand nog steeds hetzelfde bedrag begroot als voorheen.

De medewerkers van het Werkplein Hart van West-Brabant zullen het verschil wel merken. Waar zij voorheen per gemeente met andere voorwaarden, beleidsregels en vergoedingen rekening moesten houden, wordt er nu één lijn getrokken. "We hanteren vanaf 1 september dezelfde regels voor iedereen die bij ons door de voordeur komt. Dat is veel eenvoudiger, zodat we meer tijd hebben om mensen te helpen", zegt Bas Kurvers, directeur van het in 2015 opgerichte Werkplein, waarbij zes gemeenten zijn aangesloten.

De bijzondere bijstand is een financieel steuntje voor mensen die met onverwachte of noodzakelijke kosten te maken krijgen, maar zelf geen geld hebben om daarvoor op te draaien. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, maar ook zwemlessen of een kapotte wasmachine.

Bestuursvoorzitter en wethouder van Moerdijk Thomas Zwiers is te spreken over deze nieuwe, gezamenlijke koers. "Hiermee verminderen we de rechtsongelijkheid tussen inwoners in de regio. Dezelfde regels voor iedereen die bij ons Werkplein komt, dat is wel zo eerlijk."

Deze nieuwe plannen zijn inmiddels in drie van de zes Werkplein-gemeenten vastgesteld. Voor 1 september komen de colleges van Moerdijk, Rucphen en Zundert nog aan de beurt om dit nieuwe, gezamenlijk beleid af te tikken.

Lees zaterdag meer in BN DeStem.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
854 stemmen