Volledig scherm
Rachid Khoukhi werkt in Marokko vanwege vooroordelen hier.

Werken in Marokko is tegenwoordig hip

BREDA -Er is zoveel animo om in Marokko te werken, dat Bredanaar Rachid Khoukhi zijn bedrijf Maroc At Work flink heeft moeten uitbreiden in één jaar tijd. Vanaf volgende maand voorziet hij jongeren van werk en woonruimte in acht steden in Marokko. Daarnaast werkt het bedrijf nu ook in Zuid-Afrika en Spanje.

Weinig geld, toch een kans
„Marokkaanse jongeren worden vaak niet serieus genomen bij uitzendbureau’s in Nederland. In Marokko worden ze met open armen ontvangen”, vertelt Khoukhi. Maar niet alleen Marokkaanse jongeren vertrekken naar het land om te werken, allerlei nationaliteiten. En Khoukhi helpt hen met het papierwerk, het vinden van werk en zorgt voor woonruimte. „Als je twee maanden in dienst bent van een bedrijf, betalen zij de kosten van het vliegticket. Ook wordt drie maanden lang de helft van de huur betaald. Zo geven we jongeren met weinig geld toch de kans om iets op te bouwen.”

Toen deze krant de Bredase ondernemer in april sprak, had hij zo’n 175 jongeren begeleid. Ondertussen is dat aantal opgelopen naar 450. Daarvan vertrokken de afgelopen drie maanden zo’n 27 mensen uit Breda en Etten-Leur. „We krijgen super veel aanmeldingen. In het begin hielpen we bijna iedereen aan een baan, maar nu focussen we meer op kwaliteit.”

Zo gaat het niet altijd om banen in callcenters. Er komen steeds vaker vacatures voorbij voor hogeropgeleiden, zoals operationele managers en projectleiders.

Vanuit Dorst naar Marokko
Maar naast het feit dat het bedrijf zich steeds meer op kwaliteit gaat richten, helpt Khoukhi tegenwoordig ook bedrijven op een andere manier. Namelijk het verhuizen van het werk naar Marokko. „Zo help ik bijvoorbeeld een bedrijf uit Dorst. Dat maakt riemen met de hand. De productie is best prijzig in Nederland. Ik help het bedrijf met de verhuizing naar Marokko door het regelen van de vergunningen en al het andere papierwerk.”

Of de Bredanaar nog veranderingen ziet sinds hij dit werk doet? „Nou, er is wel wat gaande rondom de lonen in Marrakesh. Er zitten daar namelijk twee callcenters waarvan één onze klant is. Nu botsen ze tegen elkaar op wie het hoogste loon biedt aan de medewerkers. In Casablanca zitten bijvoorbeeld meer klanten van ons en daar zie je dat de lonen allemaal gelijk zijn.”

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
622 stemmen