Volledig scherm
© Ron Magielse/Pix4Profs

Werk aan de kerk in Breda: 'Nee, de Grote Kerk valt niet om'

BREDA - Vooruit, het werk aan de Sagrada Familia in Barcelona ziet er indrukwekkender uit.

Maar de steigers rond de Grote Kerk, de trots van Breda en het meest beeldbepalende gebouw van de stad, die zijn ook niet misselijk. Ruim veertig meter hoog, een complexe constructie. Wat is er gaande?

"Werk aan de kerk", weet Ad Lodewijk, voorzitter van het restauratiewerk dat zich de komende weken afspeelt rond de kerk. We klimmen met hem de steigers op om die werkzaamheden van dichtbij te bekijken. Onderhoud wordt vrijwel jaarlijks gepleegd, maar een ingreep als deze dateert alweer van dertig jaar geleden. Een fikse opknapbeurt dus, en dat is nodig ook. Wie van een afstandje het godshuis bekijkt zal zich afvragen waarom. Maar van dichtbij zijn de 'problemen' zichtbaar.

"We merkten het al toen we een ronde maakten om de staat van het gebouw in kaart te brengen", vertelt Lodewijk. "Een emmer vol los natuursteen haalden we op. En vergis je niet, daar zaten behoorlijke brokken bij. Als die van een meter of tien naar beneden vallen, nou, bel dan het ziekenhuis maar." Klinkt precair.

Maar, zo verzekert hij ons, we hoeven nu niet met z'n allen met een grote boog om de kerk heen te lopen: "Nee hoor, de Grote Kerk valt niet om."

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
85'
1-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
83'
0-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
40'
1-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
704 stemmen