Volledig scherm
EPA

Wereldjongerendagen: 'De reis heeft me zeker geholpen'

BERGEN OP ZOOM -  "Ik ging er vanwege drie redenen naar toe. Ik had er goede verhalen over gehoord, wilde een sterker contact met God creëren en wilde rust in mezelf krijgen. En ik ben op geen enkel vlak teleurgesteld."

De 22-jarige Martijn de Weert is net terug van een bijna drie weken lange reis naar Polen. Samen met negenhonderd Nederlandse jongeren en begeleiders was hij daar voor de Wereldjongerendagen, waar hij meerdere vieringen, dialogen met priesters en natuurlijk de toespraak van de paus heeft meegemaakt. Maar wat hij het meest bijzondere vond? De reis er naar toe.

"We gingen met zo'n 180 mensen van de parochies Rotterdam, Breda en Paramaribo naar Krakau. Daar kom je natuurlijk niet zomaar, we zijn via Luxemburg, Duitsland en Tsjechië gereisd. Daardoor hadden we elke dag op een andere plek een viering en bezochten we verschillende plaatsen en kerken. Dit voortraject vond ik zo bijzonder, omdat je in een kleinere club zit en zo makkelijker in contact met God kan komen. In een veld met twee miljoen mensen gaat dat minder."

Maar dat wil niet zeggen dat de dagen in Polen voor hem nutteloos waren. "Toen we in Krakau waren hadden we meerdere catechese. Dat hield in dat de bisschoppen een verhaal vertelden en dat wij daarna met elkaar in gesprek gingen. De bisschop van Rotterdam hield er eentje over de roeping. Dus wat vraagt God van jou, wat is je roeping in het leven?"

Volgens De Weert gaat het niet per se over de kerk, maar kan het ook over je dagelijkse leven gaan. "Nu werk ik in de glastuinbouw, maar dacht er al een tijdje over na om verder te studeren in de kerk. Dat staat al in de startblokken, maar tijdens die gesprekken kreeg ik de bevestiging die ik nodig had. Dus de reis heeft me zeker geholpen, ik heb nu rust in mezelf."

De Weert ging met een pastoraal werkster naar Krakau. Eerst zou nog een jongere mee gaan, maar vanwege omstandigheden kon ze niet mee. "Dat was wel jammer, nu kende ik helemaal niemand. Gelukkig zat ik in een goed groepje waar ik goed mee overweg kon, dus dat hielp. Ik hou er zeker vrienden aan over."

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
570 stemmen