Volledig scherm
ANP

Welke symbolen gaan straks open in de gemeente Roosendaal?

ROOSENDAAL - Komend weekend is het Open Monumentendag. Thema dit jaar is 'iconen en symbolen'. Ook in Roosendaal zijn er de komende dagen iconen en symbolen van de stad open voor bezichtiging.

De Monumentendag wordt zaterdag om 10.00 uur geopend door burgemeester Jacques Niederer. Dit doet hij samen met stadsbeiaardier Toni Raats die de klavieren in de St. Janstoren op de Markt bespeelt. Dit Roosendaalse carillon bestaat vijftig jaar en daaraan wordt deze monumentendag uitgebreid aandacht besteed. Zo heeft stadsdichter Leo Lotterman een passend gedicht geschreven met de titel Het carillon in de St. Jan en wordt er vrijdagavond om 20.15 uur een gratis lezing gehouden met het thema 'het carillon als klinkende icoon in de lage landen'.

Ook is het mogelijk om zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur de toren te beklimmen en het carillon zelf te aanschouwen. Verder wordt er dit weekend volop gespeeld op het klokkenspel.

In het kader van het thema van dit jaar leidt Jan Jongmans zaterdag om 11.00, 13.00 en 15.00 uur wandelingen langs verschillende Roosendaalse symbolen. Deze starten onder de St. Janstoren. Het Hurksgenootschap verzorgt zaterdag ook twee wandelingen. Deze gaan langs de werken van de Roosendaalse architect Jac Hurks en starten bij de bibliotheek om 11.00 en 13.30 uur.

NS station
Door heel Roosendaal staan er bekende Rijks- en gemeentemonumenten open voor publiek. Daaronder onder meer het NS station, het Emile van Loonhuis en de oude begraafplaats aan de Bredaseweg. In de Mariagaard aan de Nieuwstraat is morgen een tentoonstelling te zien met foto's van kosteres Anneke van Oorschot en luciferbouwsels van Toine Edelbloedt. De Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade houdt zaterdag diverse presentaties over het schilderen van iconen. Ook zijn er rondleidingen door het klooster en de paterstuin.

De Heilige Maria Hemelvaartkerk in Nispen is zaterdag open voor bezichtiging. Ook is het mogelijk om de Belthorenmolen aan de Dorpsstraat te bezoeken.

In het dorp Wouw zijn er diverse exposities in de Sint Lambertuskerk te bezichtigen en opent molen De Arend aan de Akkerstraat de deuren.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
46 stemmen