Volledig scherm
Het personeel van Napoleon bij de lege parkeerplaats. © Cor de Kock

Wegrestaurant Napoleon langs A27 bij Hank: 'We gaan veel klanten missen'

HANK - "Het grootste gedeelte van onze klanten zijn vrachtwagenchauffeurs, dus we gaan veel klanten missen", aldus Ad Valk van wegrestaurant Napoleon. Nu het vrachtverkeer de Merwedebrug niet meer op mag, vreest hij een flinke omzetdaling.

Rijkswaterstaat besloot gisteren om de Merwedebrug bij Gorinchem te sluiten voor al het vrachtverkeer. Voor Ad Valk, eigenaar van wegrestaurant Napoleon in Hank, zijn het onzekere tijden. Napoleon bevindt zich tussen de af - en oprit A27 in.

,,Dat is heel makkelijk. Ze gaan eraf, komen bij ons langs en kunnen daarna meteen weer de snelweg op." Hij vreest een flinke omzetdaling, nu Valks overnachtingsplaats en restaurant voor vrachtwagens niet meer op de route liggen. ,,Ik kreeg vanochtend een appje van het personeel. Nee, dit moet niet te lang duren. Een paar dagen oké, maar twee maanden... Ik zal veel klanten missen. Gisteravond stond het hier met 150 wagens nog stampvol, maar ik verwacht dat het komende avond al een stuk rustiger is. Je ziet het: er is nu al bijna niemand meer voor een uitsmijter", aldus Valk gisteren aan het eind van de ochtend.

Rijkswaterstaat hoopt de reparatie binnen twee maanden af te ronden. ,,Het is afwachten hoe het verder gaat, maar vanochtend heb ik mijn juridisch adviseur al wel gevraagd wat we hier mee moeten. Wie is hier verantwoordelijk voor? Ik niet! Ik hoop dat we hiervoor gecompenseerd worden, want het vrachtverkeer is toch het grootste gedeelte van onze klanten. Bovendien heb ik ook nog twintig man personeel die ik moet onderhouden."

Ook voor de vrachtwagenchauffeurs is de sluiting geen pretje, al is bij parkeerplaats Scheiwijk, op de A27 ter hoogte van Hoogblokland, nog niet iedereen op de hoogte.

,,Is de brug dicht?" aldus één van de chauffeurs verbaasd. ,,Ik moet naar Raamsdonskveer, dus dat wordt zeker een half uur omrijden!"
Een ander ziet het repareren van de brug nu als mosterd na de maaltijd. ,,Ze lopen achter de feiten aan en dan kom je in de problemen. Maar ik ga me er niet druk om maken hoor, je moet het accepteren. Bovendien word ik toch per uur betaald, dus omrijden is niet heel erg."

Chauffeur Bart Thielen heeft wel een idee wat er moet gebeuren. ,,Wat mij betreft blazen ze deze brug helemaal op en komt er een nieuwe. Graag drie banen breed, want met die anderhalve baan van nu durven automobilsten ons nauwelijks te paseren en in de spits is het nu elke dag ellende." Thielen zal wel netjes omrijden. ,,Als je het niet doet, kost het je waarschijnlijk veel geld. Dat riskeer ik niet."

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
691 stemmen