Volledig scherm
Chapeau! vindt plaats in de Gummaruskerk. De kerk is hét herkenningspunt voor Steenbergen en daardoor een verbindende factor, stelt de gemeente. © Archieffoto

Weet je nog van het snoepwinkeltje van Torreke van der Velde in de Blauwstraat in Steenbergen?

STEENBERGEN - Leerzaam, cultureel en kluchtig. Dat is de stadswandeling 'Kolderiek kuieren door de stad' die zaterdagmiddag werd gehouden. Met de wandeling laat de Steenbergse theatergroep Cameleon weer zien dat het een broedplaats is voor goede nieuwe ideeën, liedjes en theater.

Voordat de ruim honderd deelnemers aan hun wandeling beginnen, presenteert een 'projectontwikkelaar' in zaal Joosse zijn Masterplan 2020. Moeten er bijvoorbeeld voor de bereikbaarheid nog meer autowegen rond Steenbergen komen of om aan geld te komen de Gummaruskerk als dancetempel worden gebruikt?

De 2,5 kilometer lange wandeling wordt onderbroken door sprekende etalagepoppen bij modehuis Oerlemans en voor een mooi lied over echte Steenbergenaren in de voormalige fotozaak in de Kaaistraat. „Weet je nog van het weeshuis en het snoepwinkeltje van Torreke van der Velde in de Blauwstraat, dan kom je net als ik uit Steenbergen.''

Bij de weetjes die de vijf gidsen vertellen over gebouwen en inwoners komt bij die echte Steenbergen het 'oh ja' gevoel naar boven en geven ze vaak spontaan een aanvulling. In de trouwzaal van het voormalige oude stadhuis is iedereen getuige bij en van een moderne manier van trouwen, het 'flitshuwelijk'. Na een bezoek aan de Gummaruskerk duiken op de Markt twee zeemeerminnen op. Zij vertellen hoe ze in 1530 door de stormvloed in Steenbergen terecht zijn gekomen en geven hun mening over de gang van zaken in de stad. In een winkelpand in de Grote Kerkstraat laat het Film Collectief Steenbergen mooie (lucht)opnames zien en in de Kleine Kerkstraat is aandacht voor carnaval doormiddel van zang en muziek.

De wandeling wordt afgesloten op de Kade. 'Hier aan de Kaai, de Steenbergse Kaai, het mooiste plekje van de stad, gebeurt altijd wel wat.'', zingt de theatergroep als ze op een boot de haven binnenvaren.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
790 stemmen