Volledig scherm
© Paul Begijn

Weerblog: wat zegt een uitzonderlijk zachte herfst over de winter?

We beleven een uitzonderlijk zachte herfst. Terrassen draaien overuren, wegbermen staan nog vol bloemen en in de Noordzee wagen enkele waaghalzen zich aan het relatief warme water. Maar zegt een zachte voorgeschiedenis ook iets over het verdere verloop van de winter?

Waar oktober als ‘te koud’ voor de tijd van het jaar eindigde, breekt begin november het ene na het andere warmterecord. Met temperaturen rond de 18 graden kon de winterjas weer de kast in en zelfs in t-shirt kon je prima over straat afgelopen dagen.

Klimaatverandering
De discussie over de opwarming van de aarde is daarmee ook weer op scherp gezet. Volgens het KNMI komen zulke zachte dagen in het huidige klimaat in november ongeveer eens in de tien jaar voor. Een eeuw geleden was dat meer dan tien keer zeldzamer. Door aan aanhoudende zuidzuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd, afkomstig uit het gebied van de Azoren, naar ons land geblazen. Doordat de lucht van over zee komt, is de aangevoerde lucht vochtig waardoor er komende week meer wolken te zien zijn. Ook kan er af en toe een bui vallen.

Krijgen we nog winter?
Ook op de lange termijn blijven we onder invloed van een zuidwestelijke stroming waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Van een vroege winterinval is dit jaar dan ook geen sprake. Toch zegt een zachte voorgeschiedenis weinig over het verdere verloop van de winter, die nog moet beginnen. Wel is deze uitzonderlijk zachte periode een bevestiging dat het klimaat verder opwarmt. Maar daarmee is niet gezegd dat we geen koude winter krijgen, hoewel de kans op een zachte winter nog altijd groter is in ons gematigde zeeklimaat.

Het zou dus zomaar kunnen dat mijn volgende blog gaat over sneeuwkansen, schaatspret en de eerste speculaties over een mogelijke Elfstedentocht.

Paul Begijn is stormchaser en werkt bij Natuurmonumenten. Hij komt uit Zeeuws-Vlaanderen, maar woont thans in Tilburg.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
813 stemmen