Volledig scherm
© Vincent Krijtenburg

Weer is geen spelbreker voor Maria Ommegang Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Even dreigden de 72ste Maria Ommegang in het water te vallen wegens slecht weer. De organisatie besloot het evenement zondagmiddag door te laten gaan, en met succes: de dankstoet bracht duizenden mensen op de been.

Geïnspireerd door het jaarthema ('Maria, Moeder van Barmhartigheid') en de actualiteit, ging er een vredesmars aan de dankstoet vooraf. Met bordjes vroegen de marslopers in stilte aandacht voor barmhartigheid. Troost hen, voed hen en verzorg hen verwoorden witte letters op zwarte bordjes. Kleed hen, staat er op het bordje dat Trees van Broekhoven vast heeft. Met 'hen' bedoelt ze alle mensen die hulp nodig hebben, zegt ze desgevraagd. “We moeten als gemeenschap naar die mensen omkijken en helpen. Dit is een manier om dat uit te dragen en ik hoop dat het veel mensen bereikt.”

Heddeke Warmoeskerken loopt vanuit geloofsovertuiging ieder jaar mee met de dankstoet. Dit jaar draagt ze in de vredesmars een bordje met 'huisvest hen' bij zich. “Ik denk daarbij aan de vluchtelingen die hier komen en niks hebben. Ik vind dit wel mooi omdat het actueel is.”

Als de middeleeuwse Blauwe Schuit passeert krijgen de toeschouwers -die gemiddeld drie rijen dik staan- een lesje barmhartigheid: “Draag zorg voor de arme en zwakke in de samenleving. Als beloning zal het u beter gaan als dat u hier te zien krijgt”, proclameert de schipper.

Bijbelfiguren Jozef en Maria zoeken hun toevlucht in een stal, en het volk van Mozes is op de vlucht voor het Egyptische leger. Dat vluchten en barmhartigheid hand in hand gaan zal de toeschouwers niet ontgaan zijn. Wat veel mensen ook niet ontgaat, is het afzwaaien van Fred van Baal, die al veertig keer als duivel met de stoet meeliep. Na iedere poging om Eva te verleiden klinkt een applaus.

Hoewel zonnestralen en donderwolken elkaar afwisselden was vluchten voor de regen niet nodig. Toen er op enig moment een buitje viel, werd de dankstoet nog kleurrijker dankzij de paraplu's die open gingen

Volledig scherm
© Peter van Trijen/pix4profs

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
199 stemmen