Volledig scherm
foto ANP

Wederopstanding carnaval in Peejlòòfdurp

DINTELOORD - Voor het eerst in 25 jaar heeft Dinteloord (Peejlòòfdurp) weer een carnavalsorganisatie. De verschillende bouwclubs in het dorp hebben de handen in elkaar geslagen: het feest moet weer gaan leven.

„Tot vijf jaar geleden was carnaval in Dinteloord zo goed als uitgestorven”, zegt Richard Wessels van CV Dun Dubbel Dees. „Tot de Leuttrappers een optocht organiseerden voor hun jubileum.” Dat wakkerde het vuurtje een beetje aan. Vorig jaar kwam een aantal bouwclubs na carnaval samen om plannen te maken. Inmiddels is er een organisatie van negen personen bezig om het carnaval in Dinteloord stapje voor stapje terug te brengen.

Carlo Baas van BC D’n Peekes: „Wat er al is gaan we perfectioneren en we willen het ook uitbreiden. Er was vroeger ook een carnavalsorganisatie in het dorp, maar we gaan niet terug naar toen. Ze hebben leuke dingen gedaan, zoals de Neptunusverbranding, maar wij willen niet kopiëren.” Wat de organisatie wel wil is bijvoorbeeld een carnavalszondag; dat plan staat nog in de steigers.

Het eerste, grote evenement van het vernieuwde carnaval in het dorp is vrijdagavond al: het Loofbal in restaurant Thuis!. Baas: „Dat begint om 20.11 uur. We gaan een echte carnavalssfeer creëren. Er is een ludieke loofquiz. Op een scherm laten we zien wat het publiek de komende tijd allemaal kan verwachten. Om 23.11 uur maken we het motto bekend.”

Een motto heeft Peejlòòfdurp ook al een tijd niet gehad. Het is alleen nog wachten op de eerste Dinteloordse prins en zijn gevolg. Daar is het nu wat te vroeg voor, zeggen de twee mannen. Wessels: „Dan heb je nog een hele organisatie nodig. Nu doen we het voornamelijk met mensen in bouwclubs en die hebben het doorgaans al druk genoeg met het bouwen van de wagens.”

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
623 stemmen