Volledig scherm
Waterpoort vaart de sluis bij Ooltgensplaat binnen. © Majda Ouhajji

Waterpoort: een mini-cruise tussen Brabant en Zuid-Holland

DINTELOORD - Het is stil bij jachthaven Waterkant in Dinteloord. Het is zaterdagochtend en de laatste regendruppels vallen uit de hemel. Voor de rest van de dag wordt niet veel beter verwacht. Slecht fietsweer dus.

En dát merken ze bij de pont Waterpoort. Er staat niemand op de steiger te wachten. Het schip vertrekt met alleen schipper Piet Platteeuw en matroos Tessa van der Zee aan boord. „Het is net een lijnbus”, zegt de schipper. „Je weet nooit wanneer er mensen komen.”

Waterpoort is nu een jaar in bedrijf. De bekendheid stijgt, vertelt Platteeuw. Maar de drukte, of het ontbreken daarvan, op het pontje blijft afhankelijk van het weer. De bemanning merkt dat door het slechte voorjaar dit jaar minder mensen meevaren. Van der Zee: „Soms was het supermooi weer, maar dan werd er code geel afgegeven ergens anders in het land. Dan kwam er ook niemand.” Na drie lege opstaphaltes stapt Carla Gunter uit Oude Tonge bij de Galathese Haven aan boord van Waterpoort. „Mijn man is aan het golfen bij De Heen”, vertelt ze. „Ik ga nu naar hem toe.” Ze vaart voor het eerst met Waterpoort mee. „Als ik vanuit Oude Tonge naar De Heen fiets, moet ik via de Philipsdam. Dat vind ik geen fijne fietsroute.” 

Lees dinsdag meer in BN DeStem

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
467 stemmen