Volledig scherm
© YouTube

Wat is er met de jeugd van tegenwoordig?

BREDA - Jonge vandalen die schokkende beelden van vernielingen in Geertruidenberg online zetten, een vrouw in Bergen op Zoom die slachtoffer wordt van een ‘treitervideo’, gemaakt om te verspreiden op social media. Kinderen van 8 tot 16 jaar in Lage Zwaluwe die zich zo hinderlijk gedragen dat de burgemeester ingrijpt.

Is vandalisme van alle tijden of is er meer aan de hand? Is het goed dat kinderen zo jong mogelijk op de crèche leren met andere kinderen om te gaan, of zou de opvoeding toch vooral weer vaker in handen van ouders gelegd moeten worden?

BN DeStem legde de vraag voor aan enkele deskundigen.

Wijkagent: 'Niemand die corrigeert'
Wilco Smith werkt achttien jaar bij de politie en is wijkagent in de Belcrum en het stationsgebied in Breda.
„De maatschappij is veranderd”, stelt hij vast. „Vreemde fratsen zoals laatst in Bergen op Zoom, waar een vrouw slachtoffer werd van een treitervideo van de Straathyena’s, heb ik mijn wijken nog niet gezien. Wel andere vormen van overlast. Jongeren die op het parkeerdek van het station hangen en blowen. En ook hier wordt wel eens een bushokje vernield, ja. Kinderen worden op een andere manier opgevoed. Beide ouders werken vaak. Vroeger was er altijd wel een vader of moeder thuis die de kinderen vertelde wat de bedoeling was en de kinderen in het gareel hield. En wat doe je nú als je thuis komt en papa en mama zijn niet thuis? Dan ga je de straat op. Niemand die je corrigeert. Ouders zijn losser in de opvoeding geworden. Ik denk dat het daar uit voortkomt. Ik noem maar een voorbeeldje. Als je vroeger iets uit had gespookt op school en je ouders hoorden dat, dan waren zij de eerste om je een draai om je oren te geven. Tegenwoordig komen de ouders op hoge poten naar school om de leerkracht van repliek te dienen. Wij zien het op straat ook. Normen en waarden zijn ver te zoeken en als je het over respect hebt, dan moeten ze eerst opzoeken wat dat woord betekent.”

Lees meer in BN DeStem van dinsdag 5 juli.

Live Voetbal

SDC PuttenSDC
20:45
PSVPSV
away logo

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
860 stemmen