Volledig scherm
© stock.xchng

Wat heeft Brabant aan streekproducten te bieden?

BREDA - In 2018 mag Brabant zich een jaar lang ‘Europese Regio van de Gastronomie’ noemen. Mede om die reden stond de halfjaarlijkse netwerkdag van streeknetwerkorganisatie LandStad De Baronie in het teken van Meet & Eat. Zo’n 150 ondernemers, inwoners en vertegenwoordigers van overheden en onderwijs bogen zich donderdag in het Rat Verlegh Stadion in Breda over de vraag hoe de regio aan kan haken en kan profiteren van het thema-jaar.

„Als regio willen we graag aansluiten, maar het wil nog niet helemaal lekker van de grond komen”, zegt Bart van Strien, die een van de kartrekkers is van het project. „Eerst alle aanwezigen maar eens vertellen dat er een mooi themajaar aan zit te komen, na het succesvolle Van Gogh- en Jheronimus Boschjaar. Er liggen veel kansen in de streek.” Iemand in de zaal is het daar mee eens. „We hebben ontzettend veel parels in de Baronie, maar nu moet het een mooie ketting worden.”

Lokale producenten
Een van die kansen is volgens de aanwezigen het in kaart brengen van alle lokale producenten van streekproducten. „Dat gaat ook gebeuren”, aldus streekmanager Karlijn Spoor. „We gaan foodproducenten uit de streek op de menukaart zetten. Er komt een database en een digitale catalogus, van streekproducten. Van aardbeien tot asperges, van wijnen tot bieren, van kersen tot abdijkaas. Dat doen we in eerste instantie voor de ondernemers uit de streek, zodat die elkaar straks beter weten te vinden en elkaar kunnen versterken. Maar vervolgens willen we ook een slag maken richting inwoners en bezoekers van de regio.”
Tijdens de netwerkdag werd ook de overeenkomst ondertekend voor de realisering van een grootschalige ecologische verbindingszone in de Baronie, de zogenoemde EVZ-tussen de Molenschotse Heide en de Chaamse Bossen. Deze is onder andere van belang voor het voortbestaan van de boomkikker in Noord-Brabant.

Winnaars
Tijdens de streeknetwerkdag van LandStad De Baronie zijn gisteravond drie projecten in de prijzen gevallen: het boek Natuur in Zundert, de restauratie van 15 medaillons op de staties in de processieomgang rond de begraafplaats in het Fatimapark te Sprundel en de ontwikkeling van een ambachtelijke abdijkaas die gerijpt gaat worden in de kelders van de Sint Paulusabdij in Oosterhout.
De projecten ontvingen van de netwerkorganisatie elk € 5.000,-. Ze kregen zowel van het publiek als van de jury de meeste stemmen.

poll

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
120 stemmen