Volledig scherm
Een waardige herdenking van de capitulatie van Japan met dit jaar ook burgemeester Paul Depla (geheel rechts) in huize Raffy. FOTO carl mureau

Warme woorden bij Indië-herdenking bij Huize Raffy in Breda

BREDA - We'll meet again, zingt het Raffykoor aan het einde van de herdenking.

En elkaar weer terugzien, dat is zeker de bedoeling. Volgend jaar zullen zij die het nog kunnen opnieuw aanwezig zijn bij de herdenking in huize Raffy. Want ook Indische Bredanaars staan trouw stil bij de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die ruim zeventig jaar geleden sneuvelden in Nederlands-Indië.

Ook maandag was het weer bomvol bij Raffy, het woonzorgcentrum voor Indische en Molukse ouderen in Breda-Noord. Blij was iedereen daar met de komst van burgemeester Paul Depla. Zijn voorganger Peter van der Velden liet geen jaar verstek gaan, Depla was vorig jaar echter verhinderd wegens vakantie. Dat stelde menigeen teleur.

De aanwezigen zien Depla's aanwezigheid als een teken van erkenning, benadrukte ceremoniemeester Walter Kessels. 'Erkend verleden' was ook het thema dat de organiserende stichting Arjati aan deze herdenking had meegegeven. Want erkenning van het geleden leed ligt nog altijd gevoelig bij de Indische en Molukse mensen. Hun verhalen vonden lang geen luisterend oor, zeker niet in de jaren van wederopbouw.

Op 15 augustus 1945 kwam, met de capitulatie van Japan, een einde aan de Tweede Wereldoorlog. In Nederlands-Indië ging het geweld echter nog enkele jaren door, vanwege de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid. De jaarlijkse Indiëherdenking is ook bedoeld voor de duizenden slachtoffers in die roerige periode tot aan de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949.

Het werd bij Raffy een mooie bijeenkomst, waar niet alleen de zon warmte bracht; dat deden ook de woorden die werden gesproken. Door Depla bijvoorbeeld, die stilstond bij het feit dat Breda indertijd enkele duizenden repatrianten heeft opgevangen. De stad is ook nu bereid om vluchtelingen onderdak te bieden. "Mensen die hierheen komen, moeten zich in Breda veilig weten."

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
572 stemmen