Volledig scherm
De ontmoeting met de statushouders in Prinsenbeek was geanimeerd en rijkelijk voorzien van Syrische gerechten. FOTO Ine Kleemans

Warme ontmoeting met Syriërs in Prinsenbeek

PRINSENBEEK - Het was in alle opzichten een warme kennismaking gisteravond in de ontmoetingsruimte van protestantse kerk Het Kruispunt in Prinsenbeek.

Bij welhaast tropische temperaturen schudden hier twaalf Syrische statushouders - sinds kort woonachtig in het dorp - en zo'n 35 vrijwilligers elkaar de hand.

En daar bleef het niet bij, want er was volop eten en drinken, zowel Nederlands als Syrisch. De mannen lieten wel even op zich wachten, maar bij binnenkomst was duidelijk waarom. Ze droegen een overvloed aan zelfbereide gerechten met zich mee. Het was goed dat er ook nog wat Syrische vrienden uit Breda waren meegekomen.

De bijeenkomst was een initiatief van de twee Prinsenbeekse kerken en het Keniaproject, die enkele weken geleden een groep vrijwilligers hadden gemobiliseerd om de nieuwe bewoners te helpen in het dorp.

Na aankomst van de statushouders is er direct een eerstelijns begeleiding met negen vrijwilligers opgestart, drie buddy's voor elk huis. Donderdag was al de eerste taalles en gisteravond dus het warme welkom.

Terwijl iedereen zich tegoed deed aan de verschillende gerechten, raakten Bekenaren en Syriërs met elkaar in gesprek. Soms met een Arabische dorpsgenoot als tolk, veelal in het Engels en door een enkele nieuwkomer met al redelijk wat Nederlandse woorden. Zo ook it-specialist Mohamoud, die na tien maanden in zeven asielzoekerscentra al veel op de taal had geoefend.

Hij hoopt dat zijn vrouw en drie jonge kinderen - de baby heeft hij nog niet kunnen vasthouden - zo snel mogelijk ook naar Nederland komen, vertelde hij. En over zijn reis vanuit Damascus door vele landen naar Nederland, maar ook over zijn favoriete voetbalclub Barcelona.

Voorzitter François Olsthoorn van de protestantse kerk was onder de indruk van de ontspannen sfeer. 'Verbindend' noemde hij de bijeenkomst. ,,Dit is Prinsenbeek op z'n best.''

Zijn verklaring voor het feit dat het is gelukt om zo snel zoveel vrijwilligers op de been te krijgen: ,,Dit komt uit het dorp zelf, dat geeft zoveel energie.''

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
848 stemmen