Volledig scherm
© Christian Traets/Maric Media

Waarom kwamen alle 2.000 varkens bij de brand in Kruisland om het leven?

KRUISLAND - Waarom kwamen alle tweeduizend varkens eind vorige week om bij de grote brand bij varkenshouderij Van de Wouw in Kruisland? Het was voor de brandweer onveilig om de stallen in te gaan, legt Martien Kats, officier van dienst Brandweer West- en Midden-Brabant uit.

„Het waren twee stallen die met elkaar verbonden waren door een gang. Om de stal in te gaan, moesten de staldeuren open. Vervolgens moesten we de deuren van de verschillende boxen één voor één openen.” De rookontwikkeling zorgde ervoor dat de brandweerlieden niks zouden zien. „Daarnaast stonden de varkens op kunststof roosters, die door de warmte heet waren geworden en zijn gesmolten.”

Behoud stallen
Het was dus vrij snel duidelijk dat de brandweer zich moest richten op behoud van de andere stallen, zegt Kats. Daar zaten nog eens zesduizend varkens in, die ongedeerd zijn gebleven.

De brand ontstond vrijdag bij werkzaamheden van een dakbedekkingsbedrijf. Zij waren met branders aan de weer, waarna de vlam waarschijnlijk oversloeg.

Geen sprinklers
In de varkensstallen waren geen sprinklers aanwezig. Die zijn niet verplicht, zegt Theo Mulders van DLV Advies. „Ze worden zelden geïnstalleerd. Het is veel belangrijker om het risico op brand te proberen te verminderen.” Zelfs met sprinklers is de kans op verstikking door rook namelijk nog altijd groot, zegt Mulders. „Bij het aanvragen van een vergunning kijkt de brandweer altijd of het brandtechnisch in orde is.”

Lees dinsdag meer in BN DeStem

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
536 stemmen