Volledig scherm
© Thinkstock

Waarom gaat Tennet de confrontatie niet aan over 380kv?

BREDA - Het idee van een nieuwe 380kV-hoogspanningslijn in de eigen achtertuin spreekt niemand aan. Maar wat is dan een goed alternatief? Tijdens een gemoedelijk verlopen informatieavond in Breda lieten 177 geïnteresseerden en belanghebbenden zich informeren over de huidige stand van zaken rond de mogelijke tracélijnen en de procedurele stappen die momenteel genomen worden.  

Aan de wanden van een ruimte in hotel Princeville hangen uitvergrote landkaarten, informatieborden en grafieken. Medewerkers van netbeheerder Tennet geven desgevraagd tekst en uitleg. Sunjoo Advani komt oorspronkelijk uit Canada en woont al jaren in de Haagse Beemden. Hij kan zich in het geheel niet vinden in de opzet van deze avond: informatie zonder inspraakmogelijkheid. „Ik mis een centrale figuur die je aan kunt spreken. Dit is alsof je met je kind een keuze gaat maken voor een middelbare school. Allemaal mooie beeldschermen en posters, zonder dat je de werkelijkheid erachter ziet. Ik zou een soort van townhall meeting willen zien waarbij de Tennet laat zien dat ze de confrontatie aan durft te gaan.”

Zijn buurman, Harry Romein is dit ten dele met hem eens. „Maar als onze mening al gevraagd wordt, waar moet ik - met een beperkte technische kennis - mijn mening op baseren? Wat ik wel proef, is een zekere sturing of voorkeur van Tennet. Neem nou deze kaart. Waarom staan daar verschillende natuurgebieden niet op ingetekend. Het doet denken aan situaties waarbij iemand ergens vier offertes voor wil hebben. Dan zitten er altijd twee tussen die eigenlijk niet serieus zijn en van de overige twee is er eigenlijk ook al eentje die op voorhand de voorkeur geniet.”

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
531 stemmen