Volledig scherm
Diederik Stapel, nog zonder baard. © ANP

Waarom Diederik Stapel geen zelfmoord pleegde

DEN BOSCH/ TILBURG - Nadat hij in 2011 werd ontmaskerd als fraudeur, belandde oud-hoogleraar Diederik Stapel in een ernstige depressie. Nog altijd een paria en hersteld van zijn doodswens, schreef hij er een boek over. 'Ik praatte met paarden. Dát was pas therapie'.

Als je op een terras in Den Bosch cappuccino's met hem drinkt, zou je het niet zeggen. Zijn ogen twinkelen, hij glimlacht en vertelt enthousiast. Diederik Stapel - met baardje - straalt levenslust uit. Maar nog maar kort geleden verlangde hij maar naar één ding: zijn eigen dood. ,,Ik dacht dat iedereen, ook mijn vrouw en kinderen, beter af zouden zijn zonder mij."

Zuchten
De ooit zo succesvolle hoogleraar sociale psychologie beschrijft in zijn nieuw boek 'Zuchten' de donkerste momenten in zijn leven. In 2011 bleek dat Stapel op grote schaal had gerommeld met wetenschappelijk onderzoek. Hij vervalste de uitkomsten of zoog die uit zijn duim. Na zijn ontmaskering trof hij een schikking met het Openbaar Ministerie. Hij kwam echter nergens meer aan de bak. Hij is daarom ontzettend blij dat hij - als zzp'er op uurbasis - >aan de slag mag op hogeschool NHTV in Breda. Al spreken critici ook daar schande van.

Lees het hele verhaal over Diederik Stapel dinsdag in de &bijlage van BN DeStem.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
153 stemmen