Volledig scherm
Al twee keer stak Suzanne van der Veeken al liftend de Atlantische Oceaan over. Zonder budget en zonder enige zeilervaring: 'Het is de puurste vorm van reizen.'

Vrouw (30) uit Bavel zeilt al liftend de wereld over

BAVEL/BALI - Ze is al twee keer de Atlantische Oceaan overgestoken en schrijft momenteel een boek over het fenomeen dat haar zonder budget de wereld vanaf het water liet beleven: hitchsailing.

Het strand dat letterlijk voor de deur ligt is zwart. Op de patio van haar tijdelijke huisje in Amed aan de oostkust van Bali hangen een duikbril en een paar grote flippers en de vloer lijkt een tapijt van frangipani bloemen. De plek biedt een oase van rust, en dat is precies de reden waarom Suzanne van der Veeken (30) hier tijdelijk woont.

„Ik zocht een plek waar ik me kon focussen op mijn boek en waar ik goed mijn favoriete bezigheid kon uitoefenen: freediven”, aldus de geboren Bavelse. Ze heeft een passie voor oceanen en grijpt elke mogelijkheid aan om meer bewustwording te creëeren over de erbarmelijke staat ervan.

Ze koestert herinneringen aan haar jeugd die ze veelal spendeerde op het pleintje van de twee-onder-een-kapwoning van haar ouders aan de Baayewei in Bavel. Maar al op jonge leeftijd maakte reislust zich van haar meester. „Ik heb al mijn stages tijdens mijn studies in het buitenland gelopen en ben ook daarna in het buitenland gebleven”, vertelt ze.

„Een jaar geleden begon ik aan het grootste avontuur van mijn leven. Ik wilde de Atlantische Oceaan oversteken, maar had weinig budget en geen zeilervaring. Toen kwam ik het fenomeen hitchsailing (vrijvertaald: liftzeilen) op het spoor. Dat is ongeveer als je duim opsteken bij een haven alleen dan iets minder eenvoudig”, zegt ze lachend.

Bekijk hier een video over haar crowdfundcampagne. 

Lees meer in BN DeStem van woensdag 13 april.

poll

Fantastisch dat de Vuelta praktisch heel West-Brabant aandoet.

Fantastisch dat de Vuelta praktisch heel West-Brabant aandoet.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
624 stemmen

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
2918 stemmen