Volledig scherm
© Varkens in Nood

Vrachtwagen vol vechtende varkens in Hooge Zwaluwe (video)

BREDA - Dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood komt in actie naar aanleiding van een video die onlangs is gepubliceerd. Op de beelden is te zien hoe een trailer met zo’n 80 varkens is achtergelaten op een parkeerplaats in Hooge Zwaluwe. De varkens zitten onder het bloed omdat ze elkaar de tent uit vechten.

Varkens in Nood liet een dierenarts de beelden zien en die concludeerde dat het gaat om rangordegevechten. Omdat het hier beren betreft, was het volgens de organisatie volledig voorspelbaar dat deze gevechten zouden uitbreken.

Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood: "Een transporteur moet maatregelen nemen om agressie tussen varkens te beperken. Het gaat om levende dieren waar we met zijn allen goed voor moeten zorgen. Zo'n video maakt maar weer eens duidelijk dat het vaak fout gaat.”

De vrachtwagen stond op de dijk tussen Lage Zwaluwe en Hooge Zwaluwe. De chauffeur was niet in de buurt toen de video werd gemaakt. Hij werd later nog wel aangesproken door de passant die de beelden maakte, maar weigerde actie te ondernemen om de agressie te beteugelen.

Instinct
De transporteur, Charles Janmaat uit Snelrewaard, vertelt een ander verhaal: "Mijn chauffeur schrok van de agressieve houding van de passanten en is daarom snel vertrokken. Die jongen werd bedreigd, terwijl hij keurig zijn werk deed. We hadden 80 varkens in een wagen die volgens de wet 108 dieren mag vervoeren. Bovendien heeft de wagen maar drie kwartier op het parkeerterrein gestaan. Dat die varkens elkaar aanvliegen kunnen wij niets aan doen, dat is hun instinct."

Varkens in Nood dient een klacht in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Volgens Janmaat heeft de chauffeur dit incident ook al gemeld bij het agentschap.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
90'
8-0
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
90'
1-1
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
16:45
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
2-3
FC UtrechtUTR
away logo

poll

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
1378 stemmen