Volledig scherm
Khawam Zydeen © Edwin Wiekens / Pix4Profs

Vluchteling Khawam Zydeen probeert zich te wortelen in Nederland

BREDA - Vluchtelingen hebben vaak grote moeite hier werk te vinden; het bleek recent nog uit een peiling van Stichting voor Vluchteling- Studenten UAF. Khawam Zydeen is twee jaar in Nederland. Hoe gaat het met hem?

De familie van Khawam Zydeen (36) is door de oorlog in Syrië uiteen gerukt. Broers en zussen wonen in Nederland en Duitsland; zijn ouders en verloofde zijn in Irak. Zydeen: "Ze zijn daar niet heel veilig, maar alles is beter dan Syrië. Dat is een dictatuur met onderdrukking, geweld, corruptie en oorlog. Vooral voor Koerdische mensen zoals wij is het er niet veilig, omdat de regering ons niet erkent. Wij mogen niets. Geen radio luisteren, niet reizen of werken."

Zydeen moest kiezen: een leven zonder enig perspectief in Syrië, of vluchten met tenminste de hoop op een veilige toekomst. Zydeen: "Beide opties zijn gevaarlijk. Ik koos voor het laatste."

Zijn reis naar Nederland lijkt onbespreekbaar. Vraag je ernaar, dan wordt hij stil en staart een tijd in het niets, voordat hij antwoordt. Heel beheerst: "Zeg maar, dat het moeilijk en zwaar was."

Duidelijkheid
Hij is zichtbaar opgelucht als het gesprek verschuift naar zijn twee jaar in Nederland. Zydeen verbleef in het azc in Ter Apel. Vanuit daar ging hij naar Breda, waar hij als statushouder een huis kreeg. "Alles is nieuw als je aankomt; natuurlijk is dat soms niet makkelijk. Maar je merkt al snel dat Nederland een land van regels is. Dat is fijn, het geeft duidelijkheid. Ik wist wat ik moest doen."

Vluchtelingenwerk SNV Brabant Centraal helpt hem goed, vooral met taalles. Het is dan ook jammer dat Vluchtelingenwerk een groot tekort aan vrijwilligers heeft, waardoor dit soort hulp in het gedrang komt. Zydeen benadrukt het belang van taal: "Zonder taal ben je als het ware blind. Je begrijpt de mensen niet en daardoor de cultuur niet, je kunt geen contacten leggen." Om mensen te spreken en te ontmoeten, gaat hij veel naar buiten. "Binnenzitten is stilstaan. Je moet meedoen."

Lees woensdag het hele verhaal in BN DeStem

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
29'
0-0
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
905 stemmen