Volledig scherm
Een van de herdenkingen van de ramp die in het verleden zijn gehouden. De ramp voltrok zich op de kop af 35 jaar geleden.

Vliegramp Moerdijk gebeurde precies 35 jaar geleden: 17 inzittenden kwamen om het leven (video)

MOERDIJK - Het is vrijdag op de kop af 35 jaar geleden dat de vliegramp in Moerdijk gebeurde. Een Fokker Fellowship crashte die dag op industriegebied Moerdijk. Alle zeventien inzittenden kwamen om het leven, het dorp Moerdijk ontsnapte op die noodlottige dag op het nippertje aan een nog veel grotere ramp. Die had kunnen gebeuren als het toestel een stukje verderop neergestort was.

De dagen erna werd er veel gespeculeerd over wat er gebeurd zou zijn als het toestel met tienduizend liter kerosine aan boord drie kilometer verderop neergekomen zou zijn op de fabriek van Shell. Het toestel boorde zich in werkelijkheid in een spoorlijnviaduct op het industrieterrein. Een ooggetuige meldde dat hij na de inslag een paddenstoel zag, 'zoals bij een atoombom'.

Windhoos
Dat de Fokker neerstortte was het gevolg van een enorme windhoos die een vleugel van het toestel scheurde en die in het Hollandsch Diep smeet. De brandweerlieden van de Moedrijk en Klundert waren als eersten op de onheilsplek, andere hulpverleners en media volgden snel. Brandweermensen raapten portemonnees en handtassen op die her en der in de buurt van de vliegtuigresten lagen.

Kritiek
Ze kregen daarvoor aanvankelijk kritiek van de Rijksluchtvaartdienst, die in dit soort gevallen het liefste heeft dat alles op zijn plek blijft liggen. Maar naar de overtuiging van de brandweerlieden waaide het die dag zo hard dat de spullen nooit meer teruggevonden zouden worden. En dat terwijl die persoonlijke bezittingen belangrijk zijn om vast te kunnen stellen wie er aan boord van het toestel zaten.

Hartaanval
Van de slachtoffers kwam er een uit Amerika, twee uit Engeland, negen uit Duitsland en vijf uit Nederland. Bij de Nederlandse slachtoffers waren de gezagvoerder, de co-piloot en twee stewardessen. De ramp zorgde ook nog voor een slachtoffer uit Zevenbergen. Dat bezweek bij het aanzien van de ramp aan een hartaanval, waardoor het totale aantal doden op achttien kwam.

Volledig scherm
De weduwe van het Amerikaanse slachtoffer wordt getroost als zij de rampplek bezoekt. Geheel rechts staat Bert Eestermans. FOTO LUC PEEK

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
690 stemmen