Volledig scherm
© ANP

Vliegen niet meer vervuilend dan autorijden, het gaat om de afstand

BREDA – Wie naar Australië vliegt, draagt evenveel bij aan de klimaatopwarming als de gemiddelde Nederlander in een half jaar. Vliegvakanties zijn de minst klimaatvriendelijke manier om op vakantie te gaan, zo blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Duurzaam Toerisme en Transport in Breda.  

“Een reisje naar Thailand levert al gauw anderhalve ton CO2 op”, zegt specialist duurzaam toerisme Paul Peeters (NHTV Breda) in de Belgische krant De Standaard. “Daarvoor kun je dertig keer met de trein naar Oostenrijk.”

Toename aantal vluchten
De luchtvaart is op dit moment goed voor 2 tot 3 procent van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Een percentage dat volgens experts alleen maar zal toenemen. Goedkopere tickets, een toenemende bevolking en steeds meer mensen die zich een vliegvakantie kunnen veroorloven, zijn ervoor verantwoordelijk dat de vraag naar vluchten flink zal toenemen.

“De luchtvaart is een van de weinige sectoren waarvan de uitstoot elk jaar met een paar procenten groeit”, zegt Peeters. “Kijk alleen nog maar naar de miljoenen Chinezen voor wie vliegen voor het eerst tot de mogelijkheden behoort. Als dat zo doorgaat, dan zal de uitstoot eind deze eeuw tien tot vijftien keer groter zijn.”

Vliegen is niet meer vervuilend dan autorijden. Het zijn de enorme vliegafstanden die zorgen voor een hoge CO2-uitstoot. Heel wat milieubewuste reizigers zitten daarmee in hun maag. Maar reizen is voor velen een vast onderdeel van het leven geworden, en op sociale media pakken we graag uit met foto’s van onze trips. Sommigen betalen een vrijwillige CO2-bijdrage om de uitstoot te compenseren.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
72'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
940 stemmen