Volledig scherm
© Jeroen Appels/Van Assendelft

Vliegbasis Woensdrecht onderdeel van militaire oefening 'Falcon Autumn'

HOOGEREIDE – Vliegbasis Woensdrecht maakt van 27 tot en met 29 september deel uit van een grootschalige militaire oefening die van 26 september tot en met 7 oktober gehouden wordt door de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando.

De oefening heet FALCON AUTUMN 2016 en houdt in dat Zeeland vanaf Gelderland en via Woensdrecht moet worden veroverd. De operatie begint in het Gelderse Nieuw-Milligen. Via de Brabantse vliegbasis Woensdrecht veroveren luchtmobiele militairen in de eerste week (27-29 september) publieke objecten op het Zeeuwse schiereiland Walcheren.

Transport
In de tweede week (3-7 oktober) verplaatst de oefening zich naar oefenterreinen op de Veluwe (omgeving Ermelo, 't Harde).

Er zijn vele vliegbewegingen, door transport- en gevechtshelikopters en vliegtuigen, zowel in Zeeland, op en rond vliegbasis Woensdrecht als rondom de Veluwse militaire terreinen. Ook is er meer militair verkeer op de weg dan normaal.

Wapens
Tijdens de oefening zijn er momenten dat de militairen gebruik maken van hun wapens. Hoewel dit gepaard gaat met luide knallen, is het zonder gevaar, laat het Ministerie van Defensie weten: 'Er wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie.'

Overlast
De oefening is zorgvuldig voorbereid. Toch kan het zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden. Eventuele klachten over vliegbewegingen kunnen telefonisch worden ingesproken via 0800-0226033 of gemeld op internet op de website luchtmacht.nl/geluidshinder.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
101 stemmen