Volledig scherm
De Ommegangsvlag voor de Maria Ommegang in Gertrudiskerk. © Tonny Presser/Pix4Profs

Vlag voor Maria, vraagt de pastoor in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Hang de vlag uit voor Maria, laat Bergen op Zoom blauw kleuren. Die oproep doet pastoor Paul Verbeek van de Lievevrouweparochie aan alle Bergenaren. Want: 15 augustus komt eraan. Dat is de dag dat kapelaan Ooijens in 1944 een dankstoet beloofde wanneer Bergen op Zoom gespaard zou blijven voor groot oorlogsgeweld. Dat leidde tot de Maria Ommegang.

Die trekt nog steeds jaarlijks door de straten van de stad, tegenwoordig in het laatste weekeinde van juni. Verbeek wil 15 augustus als datum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom hangen er de komende dagen 150 blauwe Ommegangvlaggen aan de gevels in het centrum te hangen.

Verbeek zou graag zien dat Bergenaren dat voorbeeld volgen. Voor 15 euro kan iedereen zijn eigen vlag kopen. Ze zijn te verkrijgen in de Gertrudiskerk, de Lourdeskerk, de pastorie aan de Burgemeester Stulemeijerlaan 8 en bij de winkel van Wim van Poppelen.

In de aanloop naar 15 augustus verzorgt pastoor Verbeek op zaterdag om 19.00 uur in de Gertrudiskerk op de Grote Markt een be zinning bij de expositie van de icoon van Onze Lieve Vrouw van Altijddurend Bijstand. Op 15 augustus is er om 19.00 uur in de Lourdeskerk een feestelijke eucharistieviering met medewerking van het kerkkoor en deelnemers van de Ommegang.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen