Volledig scherm
Gezellig tafelen op het terras bij Bergsdiep. foto's Tony Presser/pix4profs

Visrestaurant Bergsdiep maakt culinair Bergen op Zoom completer

BERGEN OP ZOOM - Bergsdiep opende in maart de deuren. Het visrestaurant maakt culinair Bergen op Zoom completer.

Te gek voor woorden eigenlijk dat Bergsdiep het eerste echte visrestaurant is in Bergen op Zoom, een stad aan de van mosselen, kreeft en ansjovis vergeven Oosterschelde die zich graag etaleert als het Bourgondische geweten van de regio. Maar waar geen enkele ondernemer het tot dusver aandurfde een echt visrestaurant te openen. Hulde aan de Thoolse (!) familie Schot die in dit ogenschijnlijk diepe culinaire gat is gesprongen.

De zaak is historisch verantwoord gehuisvest: in de oude Blokstallen op een steenworp afstand van de oude Bergse (vissers)haven. Het interieur oogt maritiem/ industrieel met veel foto's en voorwerpen uit de historische weervisserij op ansjovis.

Omdat de zon deze avond uitbundig schijnt, schuiven we buiten aan op een vol terras, met standaard tafels en stoelen. De jonge blonde serveerster is een natuurtalent: vriendelijk, professioneel, doortastend en met precies de juiste horeca-uitstraling. Zoiets heb je of heb je niet. De dame zet meteen een mand met knapperig bruin- en witbrood op tafel. Uitgerekend onze wijnkeuze, een Spaanse rueda, is niet voorradig maar de door haar aanbevolen Franse pinot gris ontpopt zich als prima alternatief.

Het seizoen is bijna ten einde en toch willen we per se wilde oesters uit de Oosterschelde proeven. Ze zijn klein maar fijn, kakelvers en romig. Die heeft pa Schot prima ingekocht; een belangrijke taak in een visrestaurant. Dagversheid, daar draait het terecht om bij Bergsdiep. Daarom zijn we benieuwd naar het volgende, kwetsbare gerecht: gemarineerde langoustine, belegd met ultradunne plakjes rode biet als subtiele smaakmaker.

Het zoete vlees is grof gehakt en heeft de vereiste beet. Met zo'n strak, modern gerecht zet de keuken een handtekening. Dan de sashimi van tonijn. Alle randvoorwaarden voor een succes zijn aanwezig: sojasaus, schijfjes ingelegde gember en pittige mayonaise van Japanse mierikswortelmosterd. De vis zelf valt echter uit zijn rol: dun gesneden smaakloze plakjes tonijn met losse structuur.

De tarbot van het hoofdgerecht is weer uitstekend: vakkundig op de graat gebakken. Een zeer gulle portie ook, gesneden uit het staartstuk van een grote tarbot, een van de duurste vissen uit de Noordzee. Simpel met frietjes, wat groene sla en remouladesaus. Hollandser kan niet.

De 'paella pieterman' oogt bijzonder: een diep bord met rijst en daarop een bonte verzameling schaal- en schelpdieren. En pieterman natuurlijk, een bijzonder rondvisje. Op de visberg liggen drie sappige filets, alsook prachtige schelpdieren, waaronder mals afgekookte kokkels van het formaat jumbo-plus en wat grote garnalen. De saffraanrijst onderin is op originele wijze geparfumeerd met stukjes gebakken chorizo. Niet wat je verwacht bij paella, maar smakelijk. Het enige dat hierop valt aan te merken zijn de twee langoustines. Flinke jongens hoor, maar zo lang gekookt dat het droge visvlees haast verpulvert. Dat verlengt weliswaar de houdbaarheid van de scampi's, maar degradeert deze broze lekkernij tot een visuele versiering.

'Buiten de kaart om' genieten we van traditionele meringues met room en verse aardbeien. Het etentje ontvouwt zich tot een plezierritje in een culinaire rollercoaster met mooie pieken en een enkel dalletje. Bergsdiep is pas enkele maanden open. Met nog een paar puntjes op de i is dit concept een lang en rijk leven beschoren.

OORDEEL

Voorgerecht: 6,4
Hoofdgerecht: 7,2
Nagerecht: 7,4
Prijs/kwaliteit: 7,0
Bediening: 8,0
Sfeer: 7,5
​Drank: 7,5
Eindscore: 7,2

WAT EN WAAR?

Visrestaurant Bergsdiep, Blokstallen 2e, Bergen op Zoom
Tel.: 0164-858243
www.bergsdiep.nl
open: maandag en woensdag tot en met zaterdag vanaf 16.00 uur, zondag vanaf 14.00 uur, dinsdag gesloten.
Eigenares en gastvrouw is Desiree Kleef-Schot (47) uit Lepelstraat. Haar vader Piet Schot uit Tholen koopt de verse vis in. Hij opende twintig jaar geleden al een visrestaurant in Scheveningen.

REKENING

- gin tonic 6,00
- prosecco 3,75
- fles Ribeauville 25,50
- fles water 2,25
- 6 creuses 11,00
- sashimi tonijn 9,50
- langoustine 13,50
- paella 21,50
- tarbot 24,50
- meringue 8,50

Totaal: 126,00 euro

De kaart ademt een en al vis: Zeeuwse, Ierse en Franse oesters, bouillabaisse, fruits de mer, klassieke Hollandse garnalen, moderne makreelceviche, schaal- en schelpdieren zoals mosselen, vongole en krabscharen. Visspecialiteiten, waaronder dorade in zoutkorst. Ook is er ‘vis naturel’, gebakken filets van kabeljauw, tonijn, schol, zeebaars en andere vissoorten met friet, salade en remoudladesaus. Voor meatlovers zijn er escapes in de vorm van tartaar, hamburgers, biefstuk en varkenshaas. Een driegangenmenu kost 19,50 euro.

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (65%)
  • Oneens (35%)
112 stemmen