Volledig scherm
Visarend met prooi © Thomas van der Es

Visarend broedt in Biesbosch, eerste keer in Nederland (video)

WERKENDAM - Sinds 25 april zit ze op haar ei, het vrouwtje visarend van een paartje in de Biesbosch. Het is voor de eerste keer dat een visarend een plek in Nederland heeft gekozen om te broeden.

Het paartje verblijft al enkele jaren gedurende de zomermaanden in de Biesbosch en had ook al enkele nesten gebouwd.

Normaal gebruiken ze Nederland slechts als tussenstop op hun route tussen Noord- en Oost-Europa waar ze in de zomer neerstrijken, en Zuid-Europa en Afrika waar ze in de winter verblijven.

Zoals het er nu naar uitziet hebben de twee visarenden het in de Biesbosch prima naar hun zin. Vooral de ondiepe visrijke lagunes in de Noordwaard en Zuiderklip zijn erg in in trek .

De vogels vangen hier dagelijks grote ruisvoorns en brasems.

Bekijk hieronder het vlog van boswachter Thomas van der Es over de visarend

Volledig scherm
Visarend in de Biesbosch © Thomas van der Es
Vele decennia hoopte natuurliefhebbers en vogelaars op de komst van de visarend als broedvogel van de Nederlandse natuur. In 2016 is het dan eindelijk raak, een vogel ligt al dagen in de broedhouding op een nest in Nationaal park de Biesbosch. Een fantastische ambassadeur voor de gigantische natuur-en veiligheidsprojecten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd in de Biesbosch-regio. Voor dit soort stoere top-predatoren heb je schaal en voedselaanbod nodig! In dit VLOG praat ik je bij :)

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
445 stemmen