Wil, de jongste zus, gefotografeerd in 1878.
Volledig scherm
Wil, de jongste zus, gefotografeerd in 1878.

Vincent van Gogh mocht zijn zussen écht niet

ZUNDERT - Een boek over de drie zussen van Vincent van Gogh levert een fraai beeld op van de leefwereld van de schilder aan het begin van zijn loopbaan.

Dat je het van je familie moet hebben, gaat niet op voor Vincent van Gogh. Ja, zeker, zijn broer Theo, die steunde hem door dik en dun. Sterker: zonder de morele en financiële steun van zijn jongere broer had Van Gogh nooit kunnen doen wat hij uiteindelijk als zijn roeping zag: schilderen. Maar de andere leden van de familie – de drie zussen voorop – die steunden hun broer in het geheel niet.

Dat blijkt althans uit het zojuist verschenen boek De zussen Van Gogh van de in Helvoirt geboren en getogen Willem-Jan Verlinden. Een goed idee, om de zussen eens centraal te stellen in een publicatie, want we weten inmiddels veel over Theo – dankzij die geweldige briefwisseling – maar over Anna, Lies en Wil weten we betrekkelijk weinig.

Verlinden heeft honderden brieven van en aan de zussen bestudeerd en schetst vervolgens een beeld dat Vincent zijn zussen écht niet mocht. Hij heeft ze dan ook amper getekend en geschilderd en ook dat maakt dat ze tot op heden redelijk onder de radar zijn gebleven.

Uit het wat braafjes maar goed geschreven boek komt onder meer naar voren dat de ouders Van Gogh hun kinderen een zo goed mogelijke opleiding wilden geven, óók de dochters. Moeder Anna Carbentus houdt van de natuur en legt die vast in tekeningen en aquarellen. Vader Dorus van Gogh wordt geschetst als een strenge maar rechtvaardige dominee ('een echt protestants Pausje', aldus de burgemeester van Zundert, Caspar van Beckhoven).

Privé-les in Zundert

Schoolgaan is zwaar voor de kinderen; het zijn lange dagen in Zundert in een overvolle klas (met soms wel 140 leerlingen). De ouders besluiten hun kroost privé-les te geven, passend bij de statuur van een domineesfamilie. Spelen met andere kinderen uit het rooms-katholieke dorp zit er niet in, er wordt daarom veel gewandeld met de gouvernante. Later krijgen de zussen een opleiding tot gouvernante of onderwijzeres, tot in Leeuwarden aan toe.

In Nuenen gaat het eind 19e eeuw helemaal mis tussen Vincent en de andere leden van de familie. De dood van vader Van Gogh werkt daarbij als katalysator. Als de dominee in het voorjaar van 1885 na een tocht over de heide op de drempel van zijn huis ineenzakt en het leven laat, maken de zussen vlak daarna hun oudste broer veel verwijten. Met name Anna drijft het op de spits en zegt met zoveel woorden dat het beter is als Vincent het huis verlaat. Zij gooit haar oudste broer voor de voeten dat hij het leven van hun vader vrijwel onmogelijk heeft gemaakt met zijn eeuwige gepest en geruzie. Zij schrijft: 'Hij (Vincent) gaf aan al zijn verlangens toe en spaarde niets of niemand. Hoe Pa moet hebben geleden. Ook al bewonder ik zijn kunst, ik veracht zijn persoon'.

Willem-Jan Verlinden, De zussen Van Gogh, Ambo/Anthos. 24,99 euro.

ISBN: 9789026327902.

Anna van Houten-van Gogh, de oudste zus, in 1878.
Volledig scherm
Anna van Houten-van Gogh, de oudste zus, in 1878.
Lies van Gogh in 1878. Alle illustraties afkomstig uit het boek, Van Goghmuseum Amsterdam.
Volledig scherm
Lies van Gogh in 1878. Alle illustraties afkomstig uit het boek, Van Goghmuseum Amsterdam.
Volledig scherm

Poll

Nertsenfokkerijen zijn potentiële corona-brandhaarden; ze moeten worden geruimd.

Nertsenfokkerijen zijn potentiële corona-brandhaarden; ze moeten worden geruimd.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
518 stemmen