Volledig scherm
Vijftien gepensioneerde mannen verrichten iedere maandag tussen Pasen en Kerstmis onderhoud aan de graven. 'Als wij het niet zouden doen, dan zou het hier verpauperen.'

Vijftien gepensioneerde mannen onderhouden begraafplaats Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER - Iedere maandagochtend tussen Pasen en Kerstmis is het druk op de anders zo rustige begraafplaats aan de Achterstraat in Nieuw-Vossemeer.

Vijftien gepensioneerde mannen verrichten dan onderhoud aan, en rond de graven. "Als wij het niet zouden doen, dan zou het hier verpauperen."

Tot 1999 werd al het dagelijkse onderhoud op de begraafplaats uitgevoerd door Jan Brands. Toen hij in dat jaar op 74-jarige leeftijd overleed werden de werkzaamheden overgenomen door een aantal oudere inwoners uit het dorp.

Voorman Wil van Tilburg draagt sinds dertien jaar zijn steentje bij. "We doen hier alles wat nodig is, het gras maaien, de heg knippen en de grafstenen rechtzetten als die verzakken. Als wij het niet zouden doen, dan zou het hier verpauperen", zegt Van Tilburg met een schoffel in zijn hand.

Recent metselden ze een rolstoelvriendelijke helling die toegang geeft tot het mortuarium achter de Heilige Joannes de Doperkerk.

Op verzoek delft het gezelschap ook graven. "Je kunt er niet met een kraantje bij, dus met een man of zes graven we het met de hand uit. Dit voorjaar hebben we er acht gedaan, terwijl we er de jaren daarvoor nul hadden. Maar acht op zo'n korte tijd is gelukkig wel een uitzondering."

Lees dinsdag meer over het onderhoud op de begraafplaats in BN DeStem

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
378 stemmen