Volledig scherm
Wandelaars smeren zich in met zonnebrandcreme tijdens de eerste dag van de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. FOTO ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Vijf vragen over zonnebrandcème smeren: eigenlijk altijd en overal

ETTEN-LEUR - Het heeft deze keer lang geduurd, maar het heeft er alle schijn van dat de zomer nu toch in alle hevigheid gaat losbarsten. Iedereen die zich bezighoudt met het voorspellen van het weer heeft zonnige berichten voor mensen die eindelijk de zomer wil omarmen.

En zo lang je deze week niet je opwachting hoeft te maken in de Vierdaagse van Nijmegen en gewoon bar slecht tegen de warmte kunt, zal het best uit te houden zijn. Op zijn tijd een ijsje, barbecuetje in de tuin, voor een verfrissend briesje naar het strand en voor een koud pilsje naar een terras. En vooral rustig aan doen en je niet druk maken. Zo slecht hoeft de zomer helemaal niet te zijn. 

En goed smeren natuurlijk. Daar wordt al jaren op gehamerd. Doe je het niet dan heb je kans op verbranden, een huid die sneller veroudert en loop je zelfs kans op huidkanker. Goed smeren is dus het devies. Tijd om stil te staan bij vijf vragen over zonnebrandcrème én de vijf antwoorden die daarbij horen.

1. Hoe werkt die zonnebrandcrème eigenlijk?
Er zijn verschillende soorten. Sommige werken als een spiegel;en weerkaatsen de ultraviolette stralen van de zon. Een andere categorie werkt door de stralen te absorberen, zodat hun energie niet kan doordringen in de huid zodat die ook niet verbrandt.

2. Is een zonnebrandcrème van een duur merk beter dan die van een goedkope producent?
Nee. Het enige dat van belang is de SPF (De Sun Protection Factor). Die kan variëren van 2 tot 50+. Er kunnen wel kleine verschillen zijn, zoals betere filters in dure dan in goedkope crèmes Hoe zinvol het is om de allerhoogste factor te kopen is de vraag aangezien factor 30 al tegen 97 procent van de zonnestralen beschermt en zelfs factor 50 nog niet voor 100 procent beschermt. Welke factor het meest geschikt is en kan per huidtype verschillen. Het is wel zaak erop te letten dat een crème beschermt tegen de twee verschillende soorten ultraviolette straling: UVA die de huid veroudert en UVB die de huid bruint maar ook kan laten verbranden.

3. Moet je ook smeren als je in de schaduw zit of alleen in de volle zon?
Houd er rekening mee dat er na het zwemmen opnieuw gesmeerd moet worden, ook als er waterproof crème gebruikt is. Bovendien is het aan te raden om elke twee uur opnieuw te smeren. Zeker als zweet, zeewater en zonlicht de stoffen verdunnen of afbreken. Er zijn mensen die het kunnen weten die zeggen dat je je altijd moet insmeren omdat er altijd wel zon is en omdat je zelfs achter glas kunt verbranden door de zon. Ze wijzen er ook op dat zonnebrandcrème het beste middel tegen rimpels is dat er is.

4. Er staat op een fles zonnebrandcrème altijd een uiterste houdbaarheidsdatum. Doet zo'n fabrikant dat om ervoor te zorgen dat je oude flessen moet weggooien om nieuwe te kopen?
Zeker niet. Zonnebrandcrème is tussen één en twee jaar houdbaar. Wel is het zo dat de beschermingsfactor van de crème lager wordt en daar moeten vooral mensen met een gevoelige huid rekening mee houden. Op alle cosmetica-artikelen staat een zogenaamde PNO en dat is voor zonnebrandcrème niet anders. PNO staat voor 'periode na opening' en is te herkennen aan geopend potje met daarachter een getal en een letter. Zo betekent 12M dat een crème tot twaalf maanden na de opening te gebruiken is

5. Kan ik er iets aan doen om de levensduur van mijn kostbare crème te verlengen?
Jazeker, zorg ervoor dat je de fles zo koel en droog mogelijk bewaart. Dat kan bijvoorbeeld in een handdoek of een koelbox.

Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
Een wandelaar smeert zich in met zonnebrandcreme tijdens de eerste dag van de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. FOTO ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1294 stemmen