Volledig scherm
© anp/twitter

Vijf vragen en antwoorden over tweetrel en excuses Depla

BREDA - De publieke excuses van burgemeester Paul Depla van Breda aan plaatsgenoot Ivar Mol, die de politie op bezoek kreeg nadat hij twitterde over applaudisserende islamitische schoolkinderen na de aanslagen in Brussel, hebben een golf van boze reacties veroorzaakt op internet en sociale media. De vrijheid van meningsuiting zou in het geding zijn. Er blijken nogal wat misverstanden te bestaan in deze ‘tweetrel’.

Wat heeft Ivar Mol nou precies getwitterd?
‘Hoe geef je nog les als er in je klas door moslimkinderen geapplaudisseerd wordt?’ De tweet wekt bij velen de indruk dat Mol zelf voor de klas staat en dat dit dinsdag in Breda is gebeurd. Dat klopt niet, benadrukt Mol. Hij is geen leraar en heeft zijn tweet naar eigen zeggen gebaseerd op berichten in sociale media in België. Daar zou het voorval gebeurd zijn, al is daar nergens bevestiging voor te vinden.

Heeft de politie de Bredanaar in naam van de burgemeester een tweet verbod opgelegd?
Nee, zegt politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer: „Agenten zijn op verzoek van een verontruste stadsmarinier die de tweet had gelezen bij Mol thuis gaan vragen of het incident inderdaad plaats had gehad in Breda. Het ging puur om fact-checking. Ze hebben hem geen tweetverbod opgelegd, maar wel gezegd: doe dit nou niet, want het lijkt er nu op of jij die leraar bent. Dat kan reacties uitlokken.”

Waarom heeft Depla dan excuses gemaakt voor het politie-optreden?
De burgemeester benadrukt dat zijn excuses aan Mol niet zo zijn bedoeld, dat hij in elk geval de politie niets verwijt. Hij steekt de hand in gemeentelijke boezem: „Wij hadden de politie nooit moeten vragen een kijkje te nemen. Er is hier immers geen sprake van een misdrijf, overtreding of verdenking ervan. Wij hadden zelf met Mol moeten bellen. Met één telefoontje was alles opgelost geweest.”

Heeft de burgemeester zelf dus geen opdracht gegeven aan de politie?
Depla was niet eens op de hoogte van de actie van zijn ambtenaren. „Ik had het anders gedaan.” Hij benadrukt dat hij in zijn functie als burgemeester wel de verantwoording neemt voor het gebeurde. „Daarom heb ik ook excuses aangeboden aan de heer Mol.”

Is het recht op vrijheid van meningsuiting in gevaar geweest?
Nee, zegt politiewoordvoerder Steenmeijer.
Nee, zegt burgemeester Depla. 
Dat die indruk is ontstaan bij Ivar Mol vinden beiden ‘ontzettend vervelend’.

Poll

De excuses van de premier over het handelen van de overheid tijdens de Holocaust zijn just in deze tijd zinvol.

De excuses van de premier over het handelen van de overheid tijdens de Holocaust zijn just in deze tijd zinvol.

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
1097 stemmen