Volledig scherm
Yvonne Kammeijer

Vier Sober Wonen-woningen voor daklozen Bergen op Zoom en Roosendaal

BERGEN OP ZOOM/ROSENDAAL - Nog dit jaar worden twaalf West-Brabantse daklozen gehuisvest in vier woningen, waar ze met begeleiding van WijZijn Traverse Groep hun leven weer op de rails kunnen krijgen. Dat is althans de bedoeling van Yvonne Kammeijer, wethouder van Bergen op Zoom, de gemeente die voor de regio westelijk West-Brabant de daklozenopvang coördineert. Samen met de woningcorporaties wordt gezocht naar twee woningen in Bergen op Zoom en twee in Roosendaal waarin elk drie mensen gaan wonen.

Het gaat om het project Sober Wonen waarmee onder meer in Amsterdam goede resultaten zijn geboekt. Voor elke deelnemer – uitsluitend kortstondeig daklozen - is 7.500 euro nodig voor lichte begeleiding gedurende een half jaar. Daarna stromen ze door naar een gewone woning in Bergen, Roosendaal, Halderberge, Rucphen, Steenbergen of Woensdrecht.

Een stap verder dan Sober Wonen gaat het project Housing First, dat wellicht in 2017 begint. Dat is gericht op de meer complexe daklozen, mensen die bijvoorbeeld ook drugsverslaafd zijn, grote schulden hebben of psychiatrische problemen en al lange tijd dakloos zijn. Zij hebben veel meer begeleiding nodig om hun leven weer op orde te krijgen. Dat project kost per persoon 15.000 euro per jaar. Westelijk West-Brabant telt ongeveer honderd dak- en thuislozen.

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
533 stemmen