Volledig scherm
Vincent van den Bosch © Robert van den Berge/het fotoburo

Vertrek wethouder Steenbergen vanwege bedreigingen en verdachtmakingen

STEENBERGEN - D66-wethouder Vincent van den Bosch uit Steenbergen legt zijn functie per direct neer. Volgens de bestuurder is niet alleen het video-incident de reden van zijn aftreden. „Het zijn de stelselmatige bedreigingen aan mijn adres en de verdachtmakingen van oppositiepartijen PvdA en de Volkspartij die me hiertoe hebben gebracht.”

In het video-incident is te zien dat de wethouder na afloop van een vergadering uitvalt tegen vlogger Vladimir Hornicek. Van den Bosch liep dreigend op Hornicek af en riep hem onder meer toe: ‘Je was een leuke dorpsgek, maar dat is nu over’. Ook dreigde hij Hornicek -die op dat moment alles filmde- met een rechtszaak en een geldboete als hij de beelden zou publiceren.

De PvdA beschuldigt Van den Bosch ervan onder valse Facebook namen mensen te beledigen. Eerder werd al duidelijk dat de politicus en zijn gezin met de dood bedreigd zijn.

„Er is een soort van lastercampagne tegen mij gaande. Waarvan ik van loslopend wild naar aangeschoten wild ben gegaan. Het heeft nu zelfs veel weg van prijsschieten.”

'Alleen maar positieve reacties'

Het doet hem goed dat er veel waardering is voor zijn deskundigheid als wethouder. „Ik krijg daarover alleen maar positieve reacties. Maar al die randzaken halen inderdaad de lol van het werk ervan af ja. Dan wordt het steeds moeilijker door te gaan.”
Van den Bosch gaat dinsdag tijdens een persconferentie uitgebreid in op zijn vertrek.

Ook stuurt hij een brief richting de gemeenteraad over zijn aftreden. „Mocht de raad nog tijdens een openbaar debat met mij hierover willen praten, dan sta ik daarvoor open. Al was het maar ter lering voor mijn opvolger.”

D66 betreurt opstappen

Fractieleider Eric van der Spelt van D66 laat weten dat hij het opstappen van zijn wethouder betreurt. „Wat ons betreft had hij niet hoeven af te treden. We vinden dit hartstikke jammer en spijtig. Hij was vakinhoudelijk een uitstekend wethouder. Ja, ook wij veroordelen het gedrag dat hij vertoonde op het filmpje. Maar daarvoor heeft hij excuses gemaakt. Dat was voor ons afdoende.”

Van der Spelt stelt nu op zoek te gaan naar een goede vervanger. Daartoe nemen de democraten zoveel tijd als ze nodig denken te hebben. „Van den Bosch had bepaald geen lichte portefeuille. We nemen dan ook de tijd om goede gesprekken te voeren met mogelijke kandidaten.”

Reactie Volkspartij

Volkspartij laat, via fractievoorzitter Michel Lambers, weten dat ze geen verdachtmakingen over de wethouder naar buiten heeft gebracht. De Volkspartij vond na het video-incident wel dat de wethouder moest opstappen.

Ze vinden het vertrek van de wethouder verstandig en hebben er respect voor.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen