Volledig scherm
© Edwin Wiekens

'Verplaats entree Nieuwe Veste' Breda

BREDA - De ingang van de Nieuwe Veste zou moeten worden verplaatst van de Molenstraat naar de Oude Vest.

Dat meent de fractie van BOB. Ook Nieuwe Veste-directeur Gertjan Endedijk vindt het een goed en zelfs logische locatie voor een entree. "Alleen", zegt hij: "Het kan helaas niet zomaar."

De Nieuwe Veste staat aan de vooravond van een ingrijpende verbouwing. Volgens Ton Noordhoff van BOB een uitgelezen moment om de entree te verplaatsen.

Een ingang aan de Oude Vest geeft het Bredase cultureel centrum en de bibliotheek niet alleen meer allure, meent Noordhoff, maar vergroot ook nog eens de verkeersveiligheid in de Molenstraat en Sint Annastraat.

Een deel van de verkeersoverlast die bewoners en ondernemers in die straten ondervinden, is immers afkomstig van ouders die met de auto hun kinderen in de Molenstraat afzetten en ophalen bij de Nieuwe Veste. Al eerder is aangekondigd dat er daarom aan de e Oude Vest een kiss & ridestrook komt. Die is er nog niet.

Een biebingang aan de Oude Vest zou soelaas bieden. Alleen: het blijkt niet mogelijk om die zomaar even te realiseren. Niet alleen zit daar de diensteningang van de Nieuwe Veste, ook is er een grote goederenlift waarmee zaken als piano's moeten worden getransporteerd. Het verplaatsen daarvan is kostbaar en ingrijpend.

Daarnaast is de grond voor de Nieuwe Veste, zeg maar het stuk waar de hotdog-kraam van Dokter Worst staat, in eigendom van de Bredase ontwikkelaar Han van Opstal. Die heeft al jarenlang een bouwvergunning in bezit om er een glazen kantoorgebouw, Het Eiland, te bouwen. Zo'n gebouw is niet te rijmen met een entree van de Nieuwe Veste.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
46 stemmen