Volledig scherm
Priester Antoon 'Anselmus' Musters.

Vergeten oorlogsheld krijgt postuum erkenning

OSSENDRECHT - Dertig jaar na zijn dood wordt er steeds meer duidelijk over rol Ossendrechtse priester in het Vaticaans verzet.

Priester Antoon ‘Anselmus’ Musters moet voortaan in één adem genoemd worden met de heilige zuster Marie Adolphine en prinses Paulientje als het gaat om Beroemde Ossendrechtenaren. Vindt filmmaker John van Dooren uit Ossendrecht. „Hij was een held in de Tweede Wereldoorlog. Het is niet meer dan terecht dat er nu eerbied komt voor een man die duizenden levens heeft gered.”

Musters speelde als rechterhand van de Ierse monseigneur Hugh O’Flaherty een belangrijke rol in The Rome Escape Line, een organisatie die zo’n 6.500 joden en geallieerde soldaten uit handen van de Duitse bezetter wist te houden. Musters wordt echter opgepakt en belandt in een folterkamer, waar hij geen krimp geeft. Tijdens de reis richting concentratiekamp weet hij te ontsnappen (zie kader).

Van Dooren, gefascineerd door het bijzondere verhaal, ontdekte ruim een half jaar geleden dat Musters uit Ossendrecht kwam. Maar Van Dooren wilde meer weten. „Ik kwam in contact met kinderen van de zus van Anselmus. Die waren enorm enthousiast en zijn gelijk mee gaan zoeken. Zij wisten ook niet veel van hun oom.”

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen